Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta pokrenulo projekat obilaska poduzetničkih zona

30.01.2010. 11:02 / Izvor: eKapija.ba
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta pokrenulo projekat obilaska poduzetničkih zona

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je početkom ove godine pokrenulo projekat obilaska poduzetničkih zona u Federaciji BiH.

Izgradnja i razvoj poduzetničkih zona u FBiH je dio strateških dokumenata ovog ministarstva ("Stanje razvijenosti i prijedlog mjera za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća u FBiH 2007. – 2010. godine i "Projekat razvoja malog i srednjeg poduzetništva u FBiH" koji je dio strateškog dokumenta za FBiH). Stoga, glavni razlozi za pokretanje ovih aktivnosti upoznavanje sa aktuelnim stanjem u poduzetničkim zonama u FBiH, planiranje njihovog budućeg razvoja, raspodjela budućih poticajnih sredstava od strane FMRPO za poduzetničke zone i izrada interaktivne karte poduzetničkih zona u FBiH koja bi se nalazila na web stranici ovog Ministarstva i sadržavala bi osnovne karakteristike svih zona itd.

Ministarstvo je izradilo plan aktivnosti koje su pokrenute sredinom januara ove godine, a do sada su u sklopu obilaska izvršili posjetu općinama Livno, Tomislavgrad, Čitluk, Ljubuški, Vogošću i Vitez.

"U narednom periodu planiramo nastaviti sa obilaskom ostalih općina Federacije BiH u kojima postoje poduzetničke zone", saopćilo je Federalno ministarstvo razvoj poduzetništva i obrta. Da bi se ove aktivnosti mogle nesmetano provoditi neophodna nam je i saradnja općinskih organa vlasti, a posebno onih zaduženih za privredu, navode iz ministarstva.

Ova saradnja bi se ogledala u zajedničkom obilasku zona na prostoru općina kako bi izvršili uvid u njihovo trenutno stanje, kao i u popunjavanju Upitnika za poduzetničke zone. Nakon prve faze ovih obilazaka Ministarsto će u napraviti analizu stanja u poduzetničkim zonama u FBiH i o tome izvjestiti Vladu FBiH i Parlament FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti