FENA primljena u članstvo Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN)

04.10.2018. 08:56 / Izvor: Fena
FENA primljena u članstvo Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN)

Generalni sekretar AMAN-a George Penintaex ističe činjenicu da je odluka o prijemu Fene bila jednoglasna.

Federalna novinska agencija (FENA) primljena je jučer u punopravno članstvo Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN). Odluka je donijeta na godišnjoj skupštini AMAN-a koja se održava u Solunu.

Generalni sekretar AMAN-a George Penintaex ističe činjenicu da je odluka o prijemu Fene bila jednoglasna.

"Zadovoljstvo nam je što će Fena predstavljati Bosnu i Hercegovinu u našoj mediteranskoj alijansi. Komisija ove asocijacije je predložila da se Fena primi u članstvo, jer ispunjava sve kriterije za to", kazao je Penintaex.

Uz napomenu da u ovoj asocijaciji može biti samo jedna agencija iz svake zemlje, Penintaex ističe da je Fena najvažnija novinska agencija u BiH koja će ubuduće biti u prilici prisustvovati svim događajima koje Asocijacija organizira, poput radionica i seminara, ali i dati svoj doprinos u radu skupštine.

"Veoma je važno za svaku agenciju da razmjenjuje vijesti i potpisuje bilateralne sporazume s drugim agencijama. Također, svi maju i benefite od članstva u AMAN-u, gdje se pruža mogućnost dijaloga i razmjene mišljenja, ali i izražava solidarnost među novinskim agencijama", zaključio je Penintaex.

Zadovoljstvo zbog odluke iz Soluna izrazio je i direktor Fene Elmir Huremović.

"Ovo je nastavak međunarodnog etabliranja Fene kao vodeće novinske agencije u BiH i još jedna potvrda da je Fena postala važan faktor na međunarodnoj medijskoj sceni. Nakon prošlogodišnjeg prijema u Evropsku asocijaciju novinskih agencija (EANA), članstvo u AMAN-u dokaz je da se u profesionalnim krugovima i van naše zemlje prepoznaje značaj i uloga Fene. Vjerujemo da je ovo značajno priznanje ne samo za menadžment, uredništvo i zaposlenike naše agencije, već i za BiH kao državu", izjavio je Huremović.

AMAN (Alliance of Mediterranean News Agencies) je kao asocijacija osnovana 1991. godine i okuplja vodeće novinske agencije iz 19 zemalja iz Evrope, Azije i Afrike koje izlaze na Mediteransko more ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti