FERK donio odluku: Referentna cijena električne energije iznosi 0,112211 KM/kWh

03.07.2020. 07:48 / Izvor: Akta.ba
struja

Riječ je o otkupnoj cijeni električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na sjednici u četvrtak donijela je odluku prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 0,112211 KM/kWh (11,2211 feninga/kWh).

Riječ je o otkupnoj cijeni električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju čija se proizvodnja ne potiče i koristi se za utvrđivanje naknada koje se plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE). Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1.rujna 2020. godine, priopćeno je iz FERK-a.

Nakon utvrđene referentne cijene FERK je pripremio izračun i tarifnih koeficijenata, odnosno zajamčenih otkupnih cijena električne energije, s obzirom da se zajamčene otkupne cijene izračunavaju tako da se odgovarajući tarifni koeficijenti pomnože s referentnom cijenom. Suglasnost na zajamčene otkupne cijene električne energije, pripremljene od FERK-a, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije daje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Proizvodnja električne energije "BIK" – Grude, vl. Božo Krstanović i Proizvodnja električne energije "AV SUN"– Grude, vl. Marina Marijanović dobili su FERK-ove dozvole za proizvodnju električne energije u proizvodnim objektima solarnih fotonaponskih elektrana na području općine Grude.

Na sjednici je odlučeno da se u postupak opće rasprave uputi pet nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije. Za podnositelje zahtjeva RAMAS d.o.o. Prozor-Rama, ENERGY TRADE d.o.o. Usora, GALA-SOL vl. Domagoj Galić i VIBAR d.o.o. Široki Brijeg zahtjev se odnosi za proizvodnju električne energije u proizvodnim objektima solarnih fotonaponskih elektrana, dok je podnositelj zahtjeva EKO-VAT d.o.o. iz Jablanice podnio zahtjev za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu hidroelektrana, na vodotoku rijeke Doljanke, naselje Zlate, u općini Jablanica.

FERK je donio i dva rješenja po žalbama na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna poduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti