FERK: Dozvole za proizvodnju struje za četiri nove kompanije

30.09.2013. 17:15 / Izvor: eKapija.ba
FERK: Dozvole za proizvodnju struje za četiri nove kompanije

FERK na svojoj redovitoj sjednici donijela je odluku o usvajanju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom s obrazloženjem.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK na svojoj redovitoj sjednici donijela je odluku o usvajanju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom s obrazloženjem. "Pojedine odredbe pravilnika izmijenjene su kako bi FERK bio u mogućnosti provoditi poslove iz svoje nadležnosti u okviru elektroenergetskog sektora Federacije BiH, koji omogućavaju postizanje ciljeva koji su Zakonom o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine postavljeni pred sve sudionike na tržištu električne energije u Federaciji BiH, a sve sukladno stvarno dostignutom stupnju razvitka tržišta", priopćili su iz FERK-a.

Na sjednici su također donesena rješenja o izdavanju dozvola za rad – licenci za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije podnositelja zahtjeva ENERGY TRADE d.o.o. Usora i SICON SAS d.o.o. Tuzla. Osim tih, donesena su i rješenja o izdavanju dozvola za rad - licenci za obavljanje elektroprivredne djelatnosti opskrba električnom energijom II. reda podnositelja zahtjeva EZPADA d.o.o. Mostar i ČEZ BiH d.o.o. Sarajevo.

U postupak javne rasprave upućen je Nacrt dozvole za rad - licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti opskrba električnom energijom II. reda podnositelja zahtjeva HEP-Trade d.o.o. Mostar. Opća rasprava bit će održana 9.10.2013. godine u 12 sati u prostorijama FERK-a. Zainteresiranu javnost pozivamo da se detaljnije informira o predmetnom nacrtu, kao i mogućnostima sudjelovanja u postupku preko internet stranica www.ferk.ba ili u dnevnim novinama.

Osim toga, FERK je usvojio tekstove obavijesti za javnost o podnesenim zahtjevima i to: za izdavanje dozvole za rad - licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti opskrba električnom energijom II. reda podnositelja zahtjeva: Danske Commodities BH d.o.o., EURO Power d.o.o. Tešanj; za izdavanje dozvole za rad - licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije podnositelja zahtjeva Veliko sunce d.o.o. Stolac, te Zahtjevu za obnovu dozvole za rad – licence za djelatnost proizvodnja električne energije, podnositelja zahtjeva „AMITEA“ d.o.o. Mostar;

Nadalje, FERK je, postupajući po novom Zakonu o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, donio 22 zaključka o odbacivanju zahtjeva za izdavanje prethodnih dozvola za izgradnju proizvodnih objekata, priopćili su iz FERK-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti