FERK: Usvojene odluke za izgradnju novih proizvodnih objekata

31.05.2012. 09:25 / Izvor: eKapija.ba
FERK: Usvojene odluke za izgradnju novih proizvodnih objekata

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK je na devetoj, redovnoj sjednici, usvojila nacrte prethodnih dozvola za izgradnju proizvodnih objekata, i to za solarne fotonaponske elektrane podnosioca zahtjeva: "IVEX" d.o.o. Usora, "Elektro test" d.o.o. Sarajevo i GP TOMING d.o.o. Grude.

Usvojen je i Nacrt prethodne dozvole za izgradnju proizvodnog objekta mHE "Luke", podnosioca zahtjeva "COMPANY PEEB" d.o.o. Travnik.

Usvojeni su i nacrti dozvola za rad-licenci za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije, podnosioca zahtjeva "EKO ENERGIJA" d.o.o. Kalesija i "MHE-V-I" d.o.o. Vitez.

Zainteresovana javnost poziva se da o terminima opštih rasprava o ovim nacrtima dozvola se detaljnije informiše na internet stranicama: www.ferk.ba ili u dnevnim novinama.

Osim toga, FERK je usvojio tekstove obavještenja za javnost o podnesenim zahtjevima i to: za izdavanje Dozvole za rad-licence za obavljanje djelatnosti proizvodnja električne energije, podnosioca zahtjeva „ING - EKO“ d.o.o. Prozor-Rama; za prethodne dozvole za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana podnosioca zahtjeva: „NSSN“ d.o.o. Mostar, ENERGOSOL d.o.o. Stolac, SolarMax d.o.o. Mostar i GP TOMING d.o.o. Grude; te za obnovu dozvola za rad-licenci za obavljanje djelatnosti snabdijevanje električnom energijom II reda, podnosioca zahtjeva KORLEA d.o.o. Mostar i HSE BH d.o.o..

Donesen je i Zaključak po Zahtjevu za obnovu dozvole za rad-licence za obavljanje djelatnosti proizvodnja električne energije, podnosioca zahtjeva KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo.

Na sjednici donesena je i Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Opštih uslova za isporuku električne energije. Osnovni razlog za pokretanje postupka izmjene i dopune su rezultati analiza nastalih kontinuiranim praćenjem primjene Opštih uslova.

FERK je prikupio detaljne informacije kako od javnih elektroprivrednih poduzeća, tako i od kupaca električne energije. Takođe, došlo je i do određenih izmjena u podzakonskim aktima FERK-a, kao što je Odluka o tarifnim stavovima za prodaju električne energije nekvalifikovanim (tarifnim) kupcima JP Elektroprivreda BiH d.d.–Sarajevo i donošenje Pravilnika o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom, a koji direktno utiču i na način primjene pojedinih odredbi Opštih uslova za isporuku električne energije.

Uz Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Opštih uslova za isporuku električne energije, FERK je na istoj sjednici usvojio i tekst obrazloženja uz ovaj nacrt i tekst Obavještenja za javnost, za prikupljanje komentara i održavanje opšte rasprave. Zainteresovanu javnost pozivamo na učestvovanje na opštoj raspravi koja će se održati u prostorijama FERK-a dana 12.06.2012. godine u 11 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti