FERK utvrdio varijabilni dio regulatornih naknada

23.12.2019. 07:35 / Izvor: Fena
FERK utvrdio varijabilni dio regulatornih naknada

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK utvrdila je postotak za obračun varijabilnog dijela regulatornih naknada.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK utvrdila je postotak za obračun varijabilnog dijela regulatornih naknada za 2019. godinu koji iznosi 0,1259434190 posto.

Ovaj postotak se primjenjuje na ostvareni/planirani godišnji ukupni prihod od elektroprivrednih djelatnosti imatelja dozvola koji obavljaju elektroprivredne djelatnosti, osim imatelja dozvola za rad za proizvodnju električne energije čija je ukupna instalirana snaga do uključivo 150 kilovata.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o privremenoj regulatornoj naknadi za imatelje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti i imatelja dozvole za rad Operatora za OIEiEK za 2019. godinu donesena na prethodnoj sjednici FERK-a 13. prosinca ove godine.

S obzirom na navedeno, donesena je nova odluka kojom su ponovno utvrđeni iznosi privremenih regulatornih naknada za 2020. godinu primjenom novog postotka za obračun varijabilnog dijela regulatornih naknada.

FERK je na sjednici donio i Rješenje o utvrđivanju pojedinačnih iznosa godišnjih regulatornih naknada za sve imatelje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti i Operatora za OIEiEK.

U postupak opće rasprave upućen je Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije u solarnoj fotonaponskoj elektrani „CAZIN 1“, općina Cazin, predviđene godišnje proizvodnje 158 MWh (megavat sati), podnositelja zahtjeva d.o.o. "I-CRNI" Cazin.

Na kraju, FERK je donio rješenje po žalbi na akt koji je donijelo JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, priopćeno je iz FERK-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti