FIA odbila ustupiti tražene podatke Uredu za reviziju institucija

28.10.2020. 12:31 / Izvor: Akta.ba
FIA odbila ustupiti tražene podatke Uredu za reviziju institucija

Ured za reviziju je ključni organ za kontrolu zakonitosti rada i finansijskog poslovanja institucija i javnih preduzeća, poručio je Arapović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović na svom Facebook profilu podijelio je "nevjerovatan primjer samovolje direktora Finansijsko-informatičke agencije (FIA)". 

Kako je naveo Arapović, Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH direktor FIA-e Esad Mahmutović odbio je ustupiti podatke iz Registra finansijskih izvještaja. 

"Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH direktor FIA-e Esad Mahmutović odbio je ustupiti podatke iz Registra finansijskih izvještaja. To su javni podaci. Ne tajni. I ne privatni. Ured za reviziju zanimaju podaci o radu institucija i javnih preduzeća. Ne privatnih kompanija. Ured za reviziju je ključni organ za kontrolu zakonitosti rada i finansijskog poslovanja institucija i javnih preduzeća. Zamislimo da direktor ili vlasnik neke privatne firme odbije inspekciji ili poreznoj upravi dati tražene informacije. Da li bi trenutno bio kažnjen - drakonski?", poručio je on.

Kao član parlamentarne Komisije za reviziju Arapović je tražio hitno sazivanje sjednice, očitovanje o ovom skandalu i pomoć Uredu za reviziju u provođenju Zakona.

"I za ovaj sindrom privatiziranja institucija, bahatosti i neodgovornosti ima zakonski lijek: u Zakonu o reviziji i Krivičnom zakonu. Nadam se da niko iz Vlade Federacije ne podstiče ovakvo ponašanje u svrhu zaštite i skrivanja nečijeg kriminala. Ili se varam?", naveo je Arapavić.

 

 

PRIVATNE DRŽAVNE INSTITUCIJE? Nevjerovatan primjer samovolje direktora Finansijsko-informatičke agencije (FIA). Uredu...

Posted by Adis Arapović on Wednesday, October 28, 2020

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti