Fiat 500L u Srbiji za 10.900 eura

23.03.2013. 09:56 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Fiat 500L u Srbiji za 10.900 eura

Generalni direktor Fijat automobila Srbija (FAS) Antonio Cesare Ferrara najavio je početak izvoza automobila FIAT 500L iz kragujevačke fabrike na američko tržište.

Generalni direktor Fiat automobila Srbija (FAS) Antonio Cesare Ferrara najavio je početak izvoza automobila FIAT 500L iz kragujevačke fabrike na američko tržište.

"U maju kreće brodom prvi kontingent sa 3.000 vozila za Sjedinjene Američke Države", rekao je Ferrara na brifingu za novinare.

On je naveo da je već počela proizvodnja automobila prilagođenih standardima američkog tržišta, precizirajući da se za SAD prave dvije verzije modela FIAT 500L - sa manuelnim i automatskim mjenjačem.

Proizvodnja modela sa ručnim mjenjačem već je počela ranije ovog mjeseca, a ove sedmice počinje i proizvodnja sa automatskim mjenjačem, precizirao je Ferrara.

On je podsjetio da je model 500 L već lansiran na tržište Velike Britanije, i da je 2.000 vozila u martu plasirano na britansko tržište.

Prvi čovjek FIAT-a u Srbiji je ocijenio da je odluka Vlade Srbije da omogući građanima kupovinu automobila FIAT 500L po povoljnijoj cijeni donijeta „u korist srpskih potrošača“.

"FIAT nije mogao sam sniziti cijenu, obzirom na skupe komponente", dodao je on.

Popust 3.000 eura

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i Ferrara potpisali su u petak na štandu FIAT-a, na Sajmu automobila, protokol koji će građanima Srbije omogućiti kupovinu automobila FIAT 500L po povoljnijoj cijeni - od 10.900 eura.

Iz budžeta će biti odobravano 3.000 eura popusta po vozilu, a građani će imati mogućnost da automobil kupe na kredit s rokom otplate od pet godina, i godišnjom kamatom od tri posto.

Ferrara je najavio da će zbog povećanog obima proizvodnje, koja je rezultat uspješnog plasmana i rasta tražnje, do kraja godine zaposliti još oko 600 radnika.

foto: Tanjug

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti