Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

FIC: Dijaspora može uticati na značajna ulaganja u BiH

17.12.2020. 15:11 / Izvor: Akta.ba

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je, pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, putem video-linka, održana osma sjednica Vijeća za strane investitore Federacije BiH. Osnovna tačka dnevnog reda je bio Analitički osvrt na izvjesne potencijale za strana ulaganja u 2021. godini u FBiH (dijaspora, proširenje finansijskog portofolija postojećih investitora), u godini pandemije COVID-19.

Članovi Vijeća su upoznati s glavnim smjernicama ekonomske politike, na osnovu kojih je rađen jučer, na sjednici Vlade FBiH, utvrđeni Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, u kojem su iznesena očekivanja da bi ekonomija u FBiH u drugoj polovini naredne godine mogla funkcionirati bez ograničenja izazvanih pandemijom koronavirusa.

Pored već postojeća dva paketa mjera, ovim dokumentom predviđena su nova značajna izdvajanja za podršku oporavku privrede u novonastalim okolnostima, počev od Fonda za stabilizaciju sa 150 miliona konvertibilnih maraka, podrške zapošljavanju sa 50 miliona KM i podrške kantonima i općinama od 230 miliona KM. Ovo bi u velikoj mjeri trebalo doprinijeti amortizaciji negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom i biti značajna podrška oporavku privrede, ali i potencijalnim stranim investitorima.

Posebno je naglašen značaj usvajanja dokumenata koji će biti pretpostavka za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, poticati razvoj male privrede i uopće poslovne infrastrukture, što je neophodna pretpostavka za privlačenje stranih ulagača.

Značajan dio pažnje posvećen je ekonomskim potencijalima dijaspore, o čemu za sada ne postoji dovoljno jasna slika, ali je i pored toga konstatirano da su oni značajni, ne samo u finansijskom smislu, već i u znanju, vještinama i iskustvu. To su, između ostalog, razlozi da se naši ljudi u inostranstvu, potencijalni investitori, stimuliraju za značajnija ulaganja u svoju zemlju.

Bilo je riječi i o stvaranju uslova za olakšavanje registracije poslovnih subjekata, digitalizaciji elektronskih dokumenata i njihovom priznavanju, što će biti značajna podrška i ohrabrenje budućim investitorima u novonastaloj situaciji, te do sada učinjenim značajnim koracima na unapređenju i edukaciji ekonomske diplomacije, kao značajnog segmenta u privlačenju stranih investicija. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti