Field za Akta.ba: Pravi trenutak da BiH izgradi jaču, bolju i pravičniju zemlju

13.05.2020. 10:28 / Izvor: Akta.ba
Field za Akta.ba: Pravi trenutak da BiH izgradi jaču, bolju i pravičniju zemlju

Field kaže da kriza uzrokovana COVID19, sa svim svojim groznim posljedicama bi mogla s vremenom postati i stvarna prilika za ponovno pokretanje bh. ekonomije i širih reformi.

Trenutna pandemije je velika prilika i šansa da se neke stvari kada je ekonomija, privreda ali i politika u pitanju poslože, ali i da se vidi slika stvarnog stanja jedne zemlje.

Kako na ovu situaciju u BiH ali i Velikoj Britaniji gleda Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, te hoće li nas trenutna situacija natjerati da mjenjamo neke stvari koje već dugo trebaju promjenu, o tome i nekim drugim problemima ali i rješenjima, govorio je u intervjuu za Akta.ba.

Field kaže da kriza uzrokovana COVID19, sa svim svojim groznim posljedicama bi mogla s vremenom postati i stvarna prilika za ponovno pokretanje bh. ekonomije i širih reformi. 

- Ovo podrazumijeva stavljanje pandemije pod kontrolu i osiguravanje da se zdravstveni sistem sa njom može nositi.  Ali, sada je i vrijeme da se ograniči ekonomska šteta za kompanije i radnike.  Za to su potrebne značajne investicije, procjena je oko 900 miliona eura za finansiranje nastalog procjepa. Aranžmani sa MMF-om, EU i drugima će pomoći, ali oni trebaju biti vezani za strukturalne socio-ekonomske reforme koje zemlju čine jačom. Vjerujem da je sada jasno šta BiH treba da uradi, uključujući i reformu javne administracije, restruktuiranje javnih preduzeća, jačanje privatnog sektora i reforma zdravstva. Opseg intervencija koji je potreban će se možda mijenjati zbog COVID19 krize, ali srž ostaje ista – BiH mora postati ekonomija koju pokreće privatni sektor i izvoz, u kojoj se otvaraju radna mjesta i stvaraju prilike za njene građane.

Vlada FBiH je usvojila "Korona zakon" - Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, da li ste imali priliku da ga pogledate, kakav je Vaš stav, da li je on dobar - mislite li da privreda i privrednici od njega mogu imati dužu korist, ili je riječ o trenutnoj injekciji?

- “Korona zakon” je dobar prvi korak, a primjetili smo i neke dobre poteze u RS. Kompenzacija dijela doprinosa na plate, odgađanje dijela plaćanja poreza na dobit i uvođenje Garantnog fonda bi trebalo pomoći onima koji su najviše osjetili posljedice. Puno toga još je potrebno, za podršku kompanijama i pojedincima. Novi i značajniji paket će biti potreban. Mi možemo pomoći sa tim procesom, ali se treba slušati i glas kompanija i radnika.

Da li je nešto slično rađeno u Velikoj Britaniji?

- Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je brzo reagovala sa ekonomskim stimulansom u vidu paketa od 330 milijardi funti. Mi usko sarađujemo sa svim zemljama diljem svijeta po pitanju podrške kompanijama i široj ekonomiji, nastavku kretanja robe i usluga te osiguranja funkcionisanja lanaca nabavke. Mi smo u kontaktu sa izvođačima i investitorima kako bi bolje razumjeli izazove sa kojima se suočavaju i sukladno tome im dali što bolju podršku. Širok spektar poslovnih mjera podrške je stavljen na raspolaganje britanskim kompanijama, uključujući i kredite, poreske olakšice, gotovinske grantove, mogućnost bolovanja, podrška kompanijama u plaćanju zaposlenika, kao i one koji su samo-zaposleni.

Velika Britanija postala druga najteže stradala zemlja od Covida-19, šta mislite koji su najveći razlozi za to?

- Pandemija korona virusa je najveće zdravstveno hitno stanje u generaciji, sa značajnim implikacijama za ljude diljem svijeta i za globalnu ekonomiju. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva radi na akcionom planu koji se zasniva na naučnim savjetima, sa korak-po-korak pristupom koji podrazumjeva primjenjivanje odgovarajućih mjera u pravo vrijeme. Naš akcioni plan je da se suzbije, uspori i istraži virus te ublaže posljedice. Djelovali smo kako bi kompanijama i onim koji su oboljeli ili ne mogu raditi pružili sigurnost i podršku. Znamo da ovo nije kratkoročna borba – za pobjedu nad korona virusom će trebati mjeseci, ne sedmice. U svom obraćanju u nedjelju, premijer Johnson je predstavio naredne moguće korake našeg odgovora, u svjetlu popuštanja određenih mjera.

U odnosu na Veliku Britaniju kako se BiH postavila u borbi protiv pandemije, mislite li da je moglo bolje i u kojim segmentima?

- Ovo su izvanredna vremena, i siljem svijeta svjedočimo izvanrednim mjerama. Zemlje se bore sa, kako zdravstvenom krizom, tako i ekonomskim posljedicama, a to se nije desilo u našem životima. To traži da se sve zemlje aktiviraju i zajedno rade na odgovoru na globalne zdravstvene i ekonomske implikacije, uključujući i podršku onim najsiromašnijim i najranjivijim. Iako smo svjedočili poduzimanju određenih dobrih mjera u BiH, treba nam da vidimo mnogo više od bh. vođa, na svim nivoima, jer, odluke koje se danas donose, određuju pravac za niz godina koje sup red nama. Ključno pitanje je kakvu BiH svi zajedno želimo izgraditi?  Značajna finansijska podrška i dodatna pomoć dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva i od drugih prijatelja putem MMF-a, Svjetske banke, EU i UN-a.  Imamo priliku da izgradimo zemlju kakvu građani prizivaju – inkluzivniju, pravičniju, sa boljim javnim uslugama, jačom vladavinom prava, manje korupcije.  A, Ujedinjeno Kraljevstvo je tu da pomogne u svim tim područjima.

Šta BiH može očekivati od Velike Britanije kada je podrška u pitanju?

- Naša podrška se nastavlja i mi je proširujemo kako bi BiH pružili tehničku i podršku u polju kominikacija. Ujedinjeno Kraljevstvo će snažno podržati ekonomski oporavak i reformski put u polju ekonomije Bosne i Hercegovine. Naši prioriteti ostaju u područjima poput digitalne transpormacije, restruktuiranja javnih preduzeća, reforme javne uprave i borbe protiv korupcije. Na globalnom nivou, Ujedinjeno Kraljevstvo već podržava multilateralne organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije, naše globalne organizacije i dobrotvorna društva u borbi protiv korona virusa u ranjivim zemljama.  Nedavno smo najavili dodatnih 330 miliona funti godišnje za rad na pronalasku vakcina. Odlučni smo da budemo dio rješenja.

Kada je ekonomija i privreda BiH u pitanju šta se može očekivati kroz naredni period na osnovu trenutnih pokazatelja, kakva su Vaša predviđanja?

- Dva mjeseca nakon početka krize svijet ima prilično dobru sliku šta očekivati, sa posljedicama na sve nas.  BiH bi mogla izgubiti 5% svog BDP-a u 2020. godini, sa dugoročnim posljedicama u godinama koje su pred nama. Fiskalni prihodi će se smanjiti i BiH će morati pojačati potrošnju.  Ali, svi ovi trendovi su isti i za ostatak svijeta. Kao i svaka druga zemlja, BiH će se morati boriti protiv ovih trendova sa dobro osmišljenim ekonomskim paketima podrške. Razumijemo da se očekuje da će neke zemlje koje se više oslanjaju na turizam osjetiti čak i jači ekonomski šok, ipak, ekonomski uticaj krize će biti značajan i u BiH.  Ne vjerujem da cilj treba biti da se vratimo na stanje prije COVID19. Treba iskoristiti ovaj period da se izgradi jača, bolja i pravičnija zemlja.

Razgovarala Ivana Raonić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti