Fikret Hodžić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

11.12.2020. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Fikret Hodžić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Pročitajte osvrt godine Fikreta Hodžića, direktor kompanije GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas zaustavila je u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Fikreta Hodžića, direktor kompanije GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo.

Kakva je situacija u Vašoj kompaniji?  Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje? 

-Ljudi, kao najveća vrijednost kompanije su dokazali i u ovim teškim vremenima da je svaka kriza zaista i šansa za mnoge pozitivne promjene, ili pronalazak nečega ljudskog, što smo u brzini prethodnih vremena pomalo i zaboravili-razgovarati, dijeliti i pomagati se međusobno...

Uposlenici, a naročito uposlenici u prodaji osiguranja su Heroji ovog vremena, koji su nesebično išli na razne adrese, preuzimali dokumenta od klijenata, čekali u redovima banaka, MUP-ova, Općina, tehničkih pregleda, pa čak i domova zdravlja. Olakšavali su situaciju razgovorima sa ljudima, rješavali probleme nabavke lijekova, namirnica i sl., često rizikujući da i sami budu zaraženi.

Uprkos korona krizi koja je zahvatila cijelu privredu BiH, a naročito pojedine uslužne djelatnosti, GRAWE osiguranje je ponovo pokazalo da konzervativnom poslovnom politikom razvoja, ulaganja,  kao i stvaranjem adekvatnih rezervi sigurnosti, uspješno odolijeva svim izazovima.

Obzirom da smo dio međunarodnog GRAWE konzerna koji posluje u 13 zemalja jugoistočne Evrope, i prije zvaničnog proglašenja pandemije u BiH susretali smo se sa posljedicama već tokom tokom januara i februara tekuće godine zbog otežanog putovanja i održavanja stručnih savjetovanja, razmjene iskustava, sjednica nadzornih odbora te odgađanja najznačajnijih susreta gdje se jednom godišnje sretnu uprave svih osiguravajućih društava, banaka i nekretnina.

Već početkom marta 2020. godine smo formirali krizni štab unutar kompanije, organizirali poslovanje prilagođeno novim uvjetima, rada od kuće, rada sa po jednom osobom u uredima, dodatnim angažmanima na online edukacijama, psihološkoj i svakoj drugoj vrsti pomoći našim zaposlenicima, odgađanjem obaveza plaćanja premija klijentima, ali i javnosti kroz projekte odmori u BiH,u cilju podizanja potrošnje, te motivacije za rad i poslovanja u novim otežanim uvjetima. Zdravstvenim ustanovama, školama i drugim institucijama smo pomagali na prevazilaženju poteškoća u radu zbog nedostatka sredstava početkom prvog vala korone.

Našim poslovnim partnerima izlazili smo u susret tokom pandemije, te pozitivno udovoljili njihovim zahtjevima, ubrzano rješavali odštetne zahtjeve, a naročito iz domena životnih osiguranja, osiguranja od nezgode, dovršavali smo započete investicije i zapošljavali nove ljude.

Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu? 

-Prvenstveno po ubrzanoj digitalizaciji procesa rada i prije plana, kako u domenu zamjene za sastanke uživo, tako i ukupne komunikacije sa zaposlenicima i klijentima izvan sjedišta Društva. Privredne aktivnosti su smanjene, samim tim i ekonomski pokazatelji, ali nisam siguran da se u našem okruženju puno promijenila svijest o potrebi promjena političke, ekološke i društvene svijesti građana. 

Istakao bih vrlo pozitivnu stvar za osiguravajući sektor, konačno usvajanje novog Zakona o obaveznim osiguranjima odgovornosti iz upotrebe motornih vozila kao i slijedne aktivnosti na usklađivanju podzakonskih akata, što će u konačnom rezultirati uređenju i stabilizaciji tržišta osiguranja u BiH. 

Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme? 

-Ovo je globalni izazov bez obzira na različite teorije i sigurno će uveliko utjecati na promjene života, rada, a naročito putovanja, bilo poslovna ili turistička.

Iako ne želim davati pesimistične prognoze, možemo sigurno očekivati dodatne poteškoće u prilagođavanju na novonastale okolnosti, pad prihoda, sve do polovine naredne godine, nažalost.

Planovi za 2021. godinu? 

-Naši planovi su realistični i u skladu sa okruženjem u kojem poslujemo, pa su tako planovi prodaje na nivou očekivanog rasta ili pada tržišta, ovisno o vrsti osiguranja. Sa druge strane očekujemo porast šteta, što je bilo vidljivo i u ovoj godini.

Sa druge strane kao Društvo sa najvećom aktivom u BiH, GRAWE osiguranje se već odavno suočava sa padom kamatnih stopa na ulaganja i nedovoljnim aktivnostima tržišta kapitala, iako bi to trebalo potaći investicije i privredne aktivnosti u zemlji.

Vjerujemo u pozitivne efekte novih zakonskih propisa na stabilizaciju i uređenje tržišta osiguranja, a naš GRAWE doprinos pozitivnim promjenama će sigurno biti adekvatan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti