Fima banka i Balkan investment Bank u trci za Hercegovačku banku

13.01.2009. 10:03 / Izvor: Nezavisne novine
Fima banka i Balkan investment Bank u trci za Hercegovačku banku

Na javni poziv za kupnju, dokapitalizaciju ili pripajanje Hercegovačke banke Mostar drugoj banci, koji je prije mjesec dana potencijalnim ulagačima uputio privremeni upravitelj ove novčarske institucije Nikola Fabijanić, do sada su se javile sarajevska Fima banka i banjalučka Balkan investment banka.

Fabijanić, međutim, za "Nezavisne" pojašnjava kako se i tijekom ovoga tjedna mogu očekivati dodatne ponude drugih potencijalnih ulagača.

"Rok za odazivanje na javni poziv je istekao 10. siječnja, no još tijekom ovoga tjedna mogu pristići ponude, jer moramo pričekati da nam pošta dostavi eventualnu novu ponudu. Radi se o preliminarnim ponudama i ne govori se ni o kakvim novčanim ciframa", kaže Fabijanić.

Privremeni upravitelj Hercegovačke banke pojašnjava kako će se u prvome redu utvrđivati bonitet pristiglih ponuđača.

"Našom zemljom kruže brojni "investitori" koji obećavaju stotine milijuna maraka, a to se kasnije pokaže vrlo daleko od istine. Stoga moramo detaljno provjeriti svakoga ponuđača", rekao je Fabijanić.

Još prije dvije godine Fima banka se prijavila na prvi natječaj za preuzimanje Hercegovačke banke kao jedini ponuđač. Tadašnja privremena upraviteljica Hercegovačke banke Tobi Robinson odbila je ponudu, iako ju je prihvatila Vlada Federacije BiH, nakon čega je Robinsonova smijenjena, a međunarodna zajednica upravu nad bankom prepustila je Federalnoj agenciji za bankarstvo.

Ovog puta imaju konkurenta u Balkan investment banci, jednoj od prvih inozemnih banaka koje su stigle u RS.

Nakon što polože depozite od po 10.000 KM, ove dvije banke dobit će na uvid poslovne knjige Hercegovačke banke, a za dostavljanje eventualnih ponuda imat će rok od 15 dana nakon izvršene analize poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti