Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Finansijska policija ušla u trag svim tokovima novca "Aluminija"

29.05.2020. 07:51 / Izvor: Avaz.ba

Finansijska policija Federacije BiH je, prema nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlade FBiH, završila kompletan izvještaj o poslovanju mostarskog „Aluminija“, saznaje „Avaz“.

Veliki dugovi

Pripadnici Finansijske policije u avgustu prošle godine započeli su s kompletnim češljanjem poslovanja ovog posrnulog giganta koji je lani zbog enormnih dugova obustavio proizvodnju i otpustio radnike.

Saznajemo da je izvještaj Finansijske policije okončan i da će već u narednim danima biti poslani određeni zaključci prema Vladi FBiH, koja je zbog duga većeg od 400 miliona KM i tražila ulazak Finansijske policije i Porezne uprave.

Razlog je, između ostalog, bio i taj što Vlada nije imala na raspolaganju sve izvještaje o poslovanju.

Prema informacijama „Avaza“, Finansijska policija je obavila kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula lani, kada je i ugašena proizvodnja.

Osim toga, Finansijska policija će uskoro završiti i izvještaj o poslovanju firmi koje su povezane s „Aluminijem“ i dostaviti, također, Vladi na uvid. Radi se o firmama od kojih je ranije kupovana električna energija.

Krivična djela

Uporedo s tim, ova finansijska institucija će vrlo brzo, čim zadokumentira dokumentaciju, izvještaj poslati i Tužilaštvu HNK.

"U izvještaju Vladi bit će dati zaključci, a naknadno će se nadležnom tužilaštvu podnijeti izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima", rečeno nam je nezvanično iz Finansijske policije.

Istraga iz 2015. godine

Ova institucija još je 2015. predala Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona izvještaj o brojnim nepravilnostima protiv više osoba. Ali na osnovu ovog izvještaja nije bilo ozbiljne istrage niti optužnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti