Finansijski proširiti projekat sa Evropskom investicionom bankom

08.08.2014. 08:08 / Izvor: eKapija.ba
Finansijski proširiti projekat sa Evropskom investicionom bankom

Cvijanović je istakla da bi trebalo, prioritetno, da se izvrši reprogramiranje velikog projekta na sanaciji posljedica poplava u RS-u sa Evropskom investicionom bankom, koji podrazumijeva 55 miliona evra.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je jučer Jošavku kod Čelinca,  gdje je obišla poplavljena područja.

Predsjednica Cvijanović izjavila je da je jučer imala sastanak u Vladi Republike Srpske sa radnom grupom koju čine gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković, na kojem je bilo riječi o načinima na koji bi se moglo hitno intervenisati s ciljem sanacije posljednjih poplava na tim područjima.

Kada je riječ o porušenom mostu na rijeci Jošavici u Čelincu, ona je napomenula da je na tom sastanku sa radnom grupom dogovoreno da se na najefikasniji način,u saradnji republičkih i lokalnih institucija, interveniše tako da se na ovoj lokaciji obezbijedi pokretni most koji bi povezivao dva dijela ove mjesne zajednice.

Predsjednica Cvijanović  je istakla da bi trebalo, prioritetno, da se izvrši reprogramiranje velikog projekta na sanaciji posljedica poplava u Republici Srpskoj sa Evropskom investicionom bankom, koji podrazumijeva 55 miliona eura, kako bi se sanirale sve kritične tačke od poplava u Republici Srpskoj.

,,Došli smo do zaključka da bi trebalo doći do značajnog proširenja tog projekta.Vidjećemo da li će to značiti njegovo finansijsko proširenje, a ukoliko ne bude moguće nastojaćemo da se uklopimo u postojeću cifru", izjavila je predsjednica Cvijanović i dodala da su se nakon avgustovskih poplava u Republici Srpskoj pojavila nova kritična mjesta, koja će sigurno zahtijevati tretman, a koja nisu ranije bila obuhvaćena navedenim projektom.

Prema njenim riječima, sa bržim angažovanjem ovog velikog projekta na republičkom nivou, te sa očuvanjem mreže infrastrukture koja može da posluži odbrani od poplava na lokalnom nivou, može se dosta toga uraditi na saniranju posljedica poplava.

Ona je dodala da ostaje obaveza lokalnih zajednica da rade na pročišćavanju svih kanala da bi se olakšale posljedice najnovijih poplava.

Načelnik opštine Čelinac, Momčilo Zeljković, izjavio je da je u ovoj opštini oko 400 domaćinstava zahvaćeno posljednjom poplavom.

On je rekao da će na lokaciji porušenog mosta biti postavljen pontonski most, koji će povezivati više od 200 domaćinstava sa centrom Mjesne zajednice i opštinom Čelinac.

Zeljković je napomenuo da je formirano sedam komisija na području opštine Čelinac uz koje je angažovana i građevinska operativa, s ciljem sanacije putne komunikacije koja je masovno stradala u posljednjoj poplavi.

U posjeti Čelincu danas je sa Cvijanovićevom bio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti