Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Finansijsko poslovanje KS nije bilo usklađeno sa zakonom

12.03.2014. 09:23 / Izvor: TVSA

Skupština KS usvojila je zaključke u vezi s Preporukama Ureda za reviziju institucija u Federaciji datim u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja budžeta Kantona za 2012. godinu.

Revizorskim izvještajem utvrđen je niz nepravilnosti u radu ministarstava, koja su imala finansijski deficit. Ukupno je u 2012. godini iznosio 98 miliona maraka. Vladi Kantona Sarajevo dato je 27 preporuka, koje su se trebale primijeniti na izvršenje budžeta u protekloj godini. Ministar finansija tvrdi kako većinu njih nije moguće provesti.

Skupština Kantona Sarajevo podržala je zaključak nezavisnog zastupnika Besima Mehmedića da se Tužilaštvu KS dostavi dokumentacija, koja ukazuje da je Ministarstvo saobraćaja prekršilo Zakon o javnim nabavkama i napravilo štetu od milion i po maraka.

Tokom 2012. Godine, Kanton Sarajevo su vodile tri vlade. Najviše kritika zastupnika išlo je na račun one koju su formirale SDP i SDA.

Iz SDP-a i SDA pozvali su Tužilaštvo da ispita sve eventualne nepravilnosti. Istakli su i kako su deficiti nastajali zbog nepravilne raspodjele i nedovoljnih prihoda u budžetu.

Zastupnici Saveza za bolju budućnost istakli su kako Vlada KS od 2008. nije dobila pozitivan revizorski izvještaj. Drugi smatraju kako Tužilaštvo u ovoj godini nije dobilo dovoljno novca, kako bi pregledalo izvještaj i pokrenulo istrage.

Skupština KS jednoglasno je usvojila odluku, prema kojoj se izvještaj Ureda za reviziju institucija FBiH upućuje Tužilaštvu. Većina zastupnika mišljenja je kako će jedino krivičnim prijavama i optužnicama, netransparentna praksa trošenja javnog novca biti zaustavljena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti