al
Finsijska podrška Svjetske banke za reformu zdravstva u RS-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Finsijska podrška Svjetske banke za reformu zdravstva u RS-u

09.05.2019. 09:20 / Izvor: Akta.ba

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković naglasio je danas da su ključni prioriteti Vlade RS-a u narednom periodu reforma zdravstvenog sektora i javnih preduzeća te da od Svjetske banke očekuje dodatni angažman i po pitanju tehničke pomoći i finansijske podrške.

"Reforma Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, kao komponenta Projekta bankarskog sektora je također u vrhu Vladinih prioriteta i očekuje se da u prvoj polovini godine radna grupa Vlade i misija Svjetske banke predlože najbolje rješenje", saopćeno je nakon razgovora u Sarajevu Viškovića sa Sirilom Milerom, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Emanuelom Salinasom, direktorom za BiH i Crnu Goru u regionu Evrope i Centralne Azije.

Miler je izrazio punu spremnost da zajednički s Vladom rade na zacrtanim reformskim pravcima, ističući da se oni u potpunosti uklapaju u Strategiju partnerstva Svjetske banke sa BiH, koja se zasniva na tri oblasti, i to: povećanje efikasnosti javnog sektora, kreiranje uslova za ubrzanje rasta privatnog sektora, te izgradnja otpornosti na prirodne katastrofe.

Na sastanku je zajednički konstatovano da su postignuti značajni rezultati u svim reformskim oblastima, pri čemu su istakli kao pozitivne primjere Hitni projekat oporavka od poplava, te projekte energetske efikasnosti i podrške zapošljavanju.

Ocijenjeno je da je Projekat restrukturiranja Željeznica jedan od najuspješnijih projekata Svjetske banke restrukturiranja javnih preduzeća i da može da posluži kao odličan primjer za restrukturiranje i drugih javnih preduzeća, saopćeno je iz Vlade RS-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti