FIPA će podržati implementaciju RAST projekata

27.12.2017. 07:56 / Izvor: Akta.ba
FIPA će podržati implementaciju RAST projekata

Navedene projekte implementiraju u 20 općina koje posjeduju certifikat BFC, te sedam općina koje su na putu dobivanja ovog certifikata.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa predstavnicima projekta CRS Vojislavom Ivanovićem i Sretanom Ćemalovićem o načinu na koji se FIPA može uključiti u promociju investicionih projekata BiH čiju izradu pomaže ova organizacija u suradnji sa USAID-om.

Govoreći o radu FIPA-e na privlačenju stranih investicija u posljednje dvije godine, direktor Milinić se između ostalog osvrnuo i na obavezu svih nadležnih da rade na otvaranju novih radnih mjesta i povećanju zaposlenosti u zemlji, ističući da u 2017. godini BiH bilježi rast priliva stranih investicija. U prvom kvartalu 2017. godine, rast je zabilježen u procentu od 28%, da bi u drugom kvartalu taj iznos dostigao procenat od 66,8%. Zajednički rad nadležnih institucija na unapređenju poslovnog ambijenta, kao i stabilizacija političkih prilika u zemlji je osnovni preduvjet za privlačenje značajnijih stranih investicija. Svi napori u tom pravcu su dobrodošli, uključujući i aktivnosti organizacije CRS na implementaciji projekta RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation) u BiH uz finansijsku podršku USAID-a.

Naime, CRS trenutno implementira projekte po dvije komponente : podrška jednom broju općina u BiH da unaprijede poslovno okruženje u skladu sa BFC (Business Friendly Certification) standardom i podrška općinama pri realizaciji infrastrukturnih projekata.

Navedene projekte implementiraju u 20 općina koje posjeduju certifikat BFC, te sedam općina koje su na putu dobivanja ovog certifikata. Inače, CRS je prisutan u BiH od 1993. godine i implementirao je veliki broj projekata od društvenog značaja.

Od FIPA-e se očekuje pomoć oko prezentiranja investicionih projekata koje dolaze iz 20 općina i pronalaska investitora za ove projekte, te oko organiziranja konferencije u 2018 na kojoj bi se ovi projekti predstavili stranim investitorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti