Firma Ekupi najavila: Planiramo udvostručiti prodaju na bh. tržištu

07.05.2013. 12:45 / Izvor: eKapija.ba
Firma Ekupi najavila: Planiramo udvostručiti prodaju na bh. tržištu

Kompanija Ekupi koja je na tržište online prodaje u Bosni i Hercegovini ušla početkom prošle godine za nešto više od godinu dana postigla izuzetne rezultate.

Od ukupno ostvarenog prometa u Bosni i Hercegovini samo 4 posto se obavi putem Interneta. Ovim se, smatraju stručnjaci, kompanijama koji ulaze na naše tržište pruža veliki prostor za rast. To je, čini se, već iskoristila kompanija Ekupi koja je na tržište online prodaje u BiH ušla početkom prošle godine i za nešto više od godinu dana postigla izuzetne rezultate. Tijekom prošle godine imali su veliki rast prometa u online prodaji, a ove godine očekuju da će to biti udvostručeno.

Inače, Ekupi je članica hrvatske M SAN Grupe koja osim u BiH i Hrvatskoj posluje na području Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, a BiH je trenutno tržište na kojem imaju najbrži rast.

(Ibrahim Khalil, predstavnik Ekupi za BiH)

O tome kako planiraju ostvariti svoje ambiciozne planove razgovarali smo sa Egipćaninom Ibrahimom Khalilom koji je predstavnik Ekupi za BiH. Khalil nam kaže da će tome definitivno pomoći novi projekti od kojih su neki već pokrenuti. Jedan od njih je i online prodaja guma čime su proširili svoju dosadašnju ponudu. Na tome neće stati.

''Planiramo ući i u oblast rashladnih uređaja sa različitim dobavljačima i firmama. Pružit ćemo kupcima mogućnosti besplatne dostave, montaže i servisa ovih uređaja. Radimo sa markama kao što su LG, Gorenje, Vivax i  Samsung...'', objašnjava nam on buduće planove kompanije dodajući da se njihov koncept prodaje zasniva na tome da nude nove proizvode firmi već poznatih na tržištu.

Trenutno imaju veliki asortiman proizvoda - od laptopa, televizora, mobitela, kamera, alata, dječje opreme, te guma. ''Mi smo također prvi i najveći online prodavač Canon  fotoparata, a dosta dobro nam ide i prodaja alata i igračaka. Sa našim cijenama želimo privući veći broj kupaca online jer su to cijene koje ne mogu naći u prodavnicama. Imamo veliki broj brendova koje prodajemo i postoji povjerenje'', navodi Khalil.

Već pred početak školske godine planiraju ponuditi i mogućnost online kupovine knjiga za školu, za sva tri nastavna programa u BiH. Ovim će, smatra, olakšati život i roditeljima i djeci jer više neće morati stajati u redovima u knjižari. ''Planiramo biti jedina online trgovina koja će nuditi ovu mogućnost kupcima. Radit ćemo sa svim distributerima, a knjige za sva tri nastavna plana i programa u BiH će kupcima biti dostavljane na kućnu adresu. U tijeku je potpisivanje ugovora sa našim partnerima i taj je posao je sada već pri kraju'', navodi on.

Projekt koji čeka na realizaciju u BiH, a već je počeo u Hrvatskoj, je direktna prodaja.

Khalil je najavio još jednu novinu - kupovinu na rate. "U ovom razdoblju ćemo također dozvoliti svim kupcima da sa svojim kreditnim karticama, preko našeg portala, kupuju proizvode na rate. Ovim ćemo dati svima priliku, gdje god da se nalaze u BiH, da brendove koje žele kupe online i da im oni budu dostavljeni na kućnu adresu. Planiramo sljedeće godine pružiti mogućnost kompanijama, sa kojima potpišemo ugovore, da kupuju sa određenim popustima. Vjerujem da će nam to, sa svim ostalim projektima sa kojima smo krenuli, udvostručiti promet", kaže naš sugovornik.   D.K.

Bogato iskustvo u e-biznisu

Inače Khalil iza sebe ima bogato iskustvo u ovom sektoru. Završio je ekonomiju sa fokusom na e-biznis na Američkom univerzitetu u Kairu, a karijeru je počeo na portalu Gawab.com, radio je i u Vodafonu Egypt, a nakon toga i za jedan od najvećih online portala u tom dijelu svijeta – Souq.com. U BiH je došao polovinom 2011. godine. Oženjen je Bosankom i otac jednog djeteta. Iako nema previše slobodnog vremena kaže da voli putovati po BiH i upoznavati je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti