Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Firma Koteks iz Tešnja: Zajedno sa svojim zaposlenicima se borimo za opstanak

27.04.2020. 07:33 / Izvor: Akta.ba

Pandemija koronavirusa u BiH je u kratkom roku dovela do naglog rasta tražnje za zaštitnom opremom za medicinske radnike. Usljed blokade međunarodne trgovine došlo je do zastoja lanaca snabdijevanja u trenutku kad je brzina isporuke presudna, a domaće firme uvođenjem vanrednog stanja u državi suočene sa smanjenjem tržišta i naročito teškim izgledima za opstanak.

UNDP u Bosni i Hercegovini je prepoznao važnost domaće privrede i značajnu ulogu bosanskohercegovačkih kompanija u odgovoru na COVID-19.

Tešanjci, poznati po svojoj okretnosti i snalažljivosti, vrlo su se brzo prilagodili novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19. Koteks je u rekordnom roku preobrazio svoj proizvodni proces.

"Nismo se prepustili situaciji i otpuštali radnike kao ostali poslodavci, već smo svoju proizvodnju usmjerili na šivanje zaštitnih odijela, zaštitnih maski i vizira. Zajedno sa svojim zaposlenicima borimo se za opstanak jer uvođenje brzih promjena u obliku prilagođavanja različitim situacijama zapravo pokazuje koliko smo sistemski organizirani“, kaže Azra Bešlagić iz ove kompanije.

Koteks je do sada isporučio 1.000 zaštitnih odijela. Osim toga, Koteks je Federalnoj upravi civilne zaštite, kao i Štabu za vanredne situacije Republike Srpske, donirao određenu količinu zaštitne opreme. Kompanija je na taj način pokazala da brine o zdravlju svih onih koji su na prvoj liniji zaštite i borbe protiv COVID-19.

Tešanj je prepoznat u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire, kao jedna od najuspješnijih općina. Jedna je od općina u BiH s najmanjim brojem nezaposlenih osoba, a „privrednom čudu“ u Tešnju doprinose agilne lokalne vlasti, ali i firme poput Koteks d.o.o. Tešanj, koja je postala jedna od domaćih firmi koja daje konkretan doprinos borbi protiv pandemije. Danas njihovu zaštitnu opremu već koriste mnogi zdravstveni radnici širom Bosne i Hercegovine.

Azra naglašava da na posao dolaze samo oni radnici koji su pristali da rade u ovim okolnostima, jer je njihovo psihološko zdravlje za Koteks vrlo važno i ne žele da ih izlažu radu u strahu.

"Kao velika kompanija, svjesni smo da su ljudi naš najdragocjeniji resurs i svjesni smo da je rad dio života, a ne njegov smisao. Stoga u ovim teškim trenucima nalazimo svoj smisao u olakšanju zaposlenicima i osiguravanju njihove egzistencije", naglašava Azra.

Koteks je u ovom razdoblju započeo i svoje „SDG inovacijsko putovanje“ kroz SDG Accelerator za mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH.

SDG Accelerator za MSP u BiH je dio projekta “Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora” kojeg u Bosni i Hercegovini implementira UNDP, a finansira Vlada Švedske. Kao koncept je nastao u Danskoj, gdje ga je 2018. i 2019. godine testiralo 30 danskih malih i srednjih preduzeća.

"Čast nam je što smo jedna od pet  odabranih kompanije koje će proći određene procedure uz pomoć savjetnika i eksperata iz Deloittea koji će analizirati kako možemo promijeniti svoje postojeće poslovne procese, odnosno unaprijediti ih", zaključuje Azra Bešlagić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti