Firma Livnjaka Mate Rimca radit će za Aston Martin

16.02.2017. 08:27 / Izvor: Jutarnji list

Riječ je o hiper-automobilu koji Aston Martin razvija u suradnji s Red Bull Racingom, prema dizajnu legendarnog konstruktora F1 bolida Adriana Neweyja.

Aston Martin, britanski proizvođač sportskih i ultra skupih automobila, objavio je jučer da će baterijski set za njihov model AM-RB 001 isporučivati hrvatska tvrtka Rimac Automobili, piše Top Gear.

Riječ je o hiper-automobilu koji Aston Martin razvija u suradnji s Red Bull Racingom, prema dizajnu legendarnog konstruktora F1 bolida Adriana Neweyja. AM-RB 001 trebao bi biti dosad najekstremniji auto koji se smije voziti na cesti, s performansama koje će parirati onima F1 bolida, što znači da govorimo o karakteristikama koje-automobili poput LaFerrarija, McLarena P1 ili čak Bugatti Chirona nisu uspjeli postići.

Motor za AM-RB 001 isporučit će britanski Cosworth, a radi se o 6,5 litrenom V12 atmosferskom motoru, za koji Aston Martin tvrdi da će biti "ultimativni cestovni motor". Mjenjač će dizajnirati tvrtka Ricardo koja je isti posao već radila za Ford GT i neke modele McLarena, a baterijski set isporučit će Rimac automobili, budući da se radi o hibridu koji će uz klasični motor koristiti i nekoliko električnih.

Šasiju će pak raditi kanadska tvrtka Multimac, kočnice Alcon i tako dalje... U svakom slučaju, Mate Rimac i njegova tvrtka su jako uglednom društvu, na projektu koji će ući u povijest kao "najluđi auto ikad".

Inače, Aston Martin je drugi proizvođač supersportskih automobila koji je posegnuo za Rimčevom tehnologijom - prvi je to učinio švedski Koenigsegg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti