Firma Pamuk zapošljava osobe sa invaliditetom i ruši predrasude

22.01.2021. 12:57 / Izvor: Akta.ba
Firma Pamuk zapošljava osobe sa invaliditetom i ruši predrasude
OTVORI GALERIJU

Uposlenici firme Pamuk d.o.o. iz Sarajeva bez obzira na svoj invaliditet, ruše predrasude, dokazujući svakim danom da imaju snage i sposobnosti da se profesionalno osnaže i postignu zavidne rezultate.

Uposlenici firme Pamuk d.o.o. iz Sarajeva bez obzira na svoj invaliditet, ruše predrasude, dokazujući svakim danom da imaju snage i sposobnosti da se profesionalno osnaže i postignu zavidne rezultate. Da se rad i upornost isplati dokaz je činjenica da su tri godine zaredom bili dobitnici priznanja bonitetno pouzdane kompanije. Jedina su kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom dobitnik ovog priznanja, te se nalaze među prvih 100 u BiH. Neriman Sokolović, direktor ove firme po struci štamparski grafičar rekao je za portal Akta.ba da je za uspjeh ključna pozitivna radna atmofera.

Pamuk d.o.o. je osnovan 2014. godine s ciljem profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

"Najvažniji partner od samog početka jeste Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji nas i dalje prati u radu i svojim poticajnim mjerama podupire naše preduzeće", istakao je Neriman.

Širok spektar proizvoda

Njihov tim čine mladi, obrazovani i kreativni ljudi.

"Živimo u društvu u kojem je oduvijek bilo teško biti drugačiji, bilo da je u pitanju izgled, način razmišljanja i sl. Bez obzira na tu činjenicu, dodatno smo motivirani da radimo na sebi, da usavršavamo znanje i vještine, te pokažemo da smo sposobni nositi se sa izazovima u poslovnom svijetu. Većina naših uposlenika jesu osobe sa invaliditetom, jer je i sama firma osnovana u svrhu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Međutim, naš tim čine i osobe koje nemaju invaliditet. Nismo zatvorena socijalna organizacija, nema diskriminacije ni po kojem osnovu. Najvažniji kriterij pri odabiru kandidata jeste njihova stručnost i profesionalan pristup poslu, u skladu sa njihovim sposobnostima, znanju i vještinama koje posjeduju. Sretni smo što su u našem timu mladi, obrazovani i kreativni ljudi", naglasio je Neriman.

Firma Pamuk d.o.o. pruža široku lepezu usluga: digitalna štampa, UV štampa, sublimacija, lasersko graviranje, dubinsko čišćenje i selidbe te molersko-farbarski radovi.

"S obzirom na to da upošljavamo osobe sa invaliditetom različitih zanimanja i stepena obrazovanja, usmjereni smo ka razvijanju njihovih znanja i vještina, te u skladu s tim unosimo novitete u našu ponudu. Radimo sve vrste promotivnog materijala: vizitke i eko-vizitke, flayeri, letci, brošure, štampa na olovkama i upaljačima, rokovnicima, izrada kalendara i sl. Radimo i lasersko graviranje različitih predmeta od plastike, pleksiglasa, kartonskog papira, kutije za knjige, stalke za medalje, podmetače za čaše, stalke za nakit, itd.", rekao je direktor Pamuka.

Većina poslova zahtijeva tehničku naobrazbu, ali su kreativnost i inovativnost na prvom mjestu.

Personalizirani pokloni za različite prilike

Najpopularniji  proizvod su personalizirani pokloni za različite prilike.

"Izdvojit ćemo neke od proizvoda: drvo uspomena, stalci za medalje, šolje i majice sa printom, izrada pečata za pravna lica, UV satovi, izrada promotivnog materijala i zaštitnih maski sa printom. Trudimo se biti inovativni, drugačiji od konkurencije, tako da nije rijedak slučaj da nas stalni klijenti kontaktiraju i kažu koja je prigoda u pitanju i da mi sami napravimo nešto posebno za njih. Sretni smo što klijenti imaju povjerenja u nas i što poštuju i podržavaju naš rad. Imamo česte upite za molersko-fabarske radove i selidbe. Uglavnom sve djelatnosti su zastupljene u punom kapacitetu", naglašava Neriman.

Njihovi klijenti su fizička i pravna lica. Proizvode prodaju u svojoj radnji u Hrasno i online putem facebook-a i olx-a.

"Tokom godina ostvarili smo dobru saradnju sa javnim ustanovama i službama, fondovima, nevladinim organizacijama i drugim pravnim licima. To su uglavnom bile usluge molersko-farbarskih radova, usluge selidbe, te izrada promotivnog materijala i zaštitnih maski. Ulažemo u dugoročne i stabilne odnose sa klijentima i sugrađanima iz naše lokalne zajednice, te dajemo svoj doprinos razvoju i dobrobiti društva, čiji smo neodvojivi dio", rekao je Sokolović.

Pandemija corona virusa nije zaobišla ni ovu oblast. Ipak, tokom pandemije nisu otpuštali radnike.

"Kao i sve druge uslužne djelatnosti, i mi smo osjetili pad prihoda, ali smo i dalje nastavili raditi i usmjeravati svoje kapacitete na trenutne potrebe klijenta. Zaštitne maske sa printom su bile najviše tražen proizvod", rekao je Neriman.

Sve veći broj kompanija izdvaja sve sredstva za marketing i promociju svojih usluga, tako i Pamuk d.o.o. planira proširiti svoje kapacitete i pratiti trendove u štamparskom sektoru, kako bi stalnim i potencijalnim klijentima pružili sve što im je potrebno na jednom mjestu.

"Na naše veliko zadovoljstvo, ukazala nam se prilika da proširimo svoje kapacitete i nabavimo nove mašine koje će doprinijeti lakšem radu i pružanju novih usluga i proizvoda. Planiramo povećati broj uposlenika recipročno rastu i razvoju naše firme. Ukratko, u projekcijama za budućnost vidim svoje preduzeće kao trajan i samoodrživ projekat, koji će voditi i razvijati osobe sa invaliditetom, uz povremene poticaje Fonda", zaključio je Neriman.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti