Firmama iz Zenice dodijeljeni vaučeri za uvođenje inovacija u vrijednosti od 100.000 KM

05.09.2021. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Firmama iz Zenice dodijeljeni vaučeri za uvođenje inovacija u vrijednosti od 100.000 KM

Projekti uvođenja inovacija u preduzeća iz Zenice predstavljaju dio napora za unapređenje SBA profila .

U saradnji Ede – Agencije za razvoj preduzeća, Zeničke razvojne agencije ZEDA i Grada Zenica, a u sklopu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava (granta) iz Mehanizama za podršku implementaciji strategija razvoja malih i srednjih preduzeća (SIEM) projekta „SBA u BiH“, izvršen je izbor osam poslovnih subjekata sa kojima je zaključen ugovor o dodjeli sredstava.

Vaučeri su dodijeljeni sljedećim preduzećima iz sektora metaloprerade, drvoprerade i prehrambene industrije: Aksa d.o.o, Empress d.o.o, Fedi d.o.o. Orijent d.o.o, Rima pak d.o.o, Glovis d.o.o, DES dizajn d.o.o. i  Zenička industrija mlijeka - ZIM d.d. Ukupna vrijednost dodjeljenih grant sredstava po osnovu vaučer programa iznosi 100.000 KM, dok ukupna vrijednost projekata koji se realizuju iznosi 152.584 KM. 

Kroz proces uvođenja inovacija koje obezbjeđuju unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda/usluga ili procesa u poslovanju pruža se podrška različitim aktivnostima, prije svega u oblasti digitalizacije procesa kao što su optimizacija i smanjenje troškova proizvodnog procesa, optimizacija procesa  evidencije  i kontrole utroška radnih sati, kreiranje i implementacija online platforme za upravljanje ljudkim resursima, program objedinjavanja prodaje i lojalnosti kupaca i  drugo. Osim toga, podržana je realizacija projekata koji se odnose na rebrendiranje i modernizaciju brenda, te drugi vidovi unapređenja u oblasti marketinga. U toku je realizacija odobrenih projekata, navode iz gradske uprave. 

Projekti uvođenja inovacija u preduzeća iz Zenice predstavljaju dio napora za unapređenje SBA profila Bosne i Hercegovine u dimenziji 8b – Politika inovacija za MSP, a podržani su kroz projekat „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“ koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća, a finansira Švedska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti