Firme iz USK mogu aplicirati za sredstva u okviru projekta USAID-a

14.04.2018. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Firme iz USK mogu aplicirati za sredstva u okviru projekta USAID-a

Projekt finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sredstva iz ovog projekta bit će dostupna članicama PKUSK.

 Privredna komora Unsko-sanskog kantona (PKUSK) ove sedmice je u Banjoj Luci potpisala ugovor u okviru "Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima - WHAM", za koji mogu aplicirati firme koje se bave metalopreradom, drvopreradom i proizvodnjom tekstila.

Projekt finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sredstva iz ovog projekta bit će dostupna članicama PKUSK i privrednicima USK.

Ugovor su potpisali generalni sekretar PKUSK Nihad Šušnjar i direktor projekta Boris Maslo.

Generalni sekretar Šušnjar je u izjavi za Fenu kazao da ukupna vrijednost projekta iznosi 220.000 KM te da u tom iznosu učestvuju firme sa participacijom od 50 posto, kao i kofinansijeri ovog USAID-ovog projekta - pet jedinica lokalne uprave USK-a i Ministarstvo privrede ovog kantona.  

Šušnjar je pojasnio da firme iz navedene tri industrijske grane mogu aplicirati za sredstva za sufinansiranje tri vrste aktivnosti.

"To su implementacija novih standarda kvalitete, edukacija radne snage te određeni marketinški alat, kao što su web stranica, nova ambalaža, katalozi", naveo je i dodao da je rok trajanje projekta jedna godina, od aprila ove do aprila naredne godine.

WHAM – Projekt unapređenja radne snage i pristupa tržištima, finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), trogodišnji je program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i regionalna tržišta.

Projekt će vršiti tri vrste intervencija za tri vrste grana industrije – metaloprerade, drvoprerade i proizvodnje tekstila. Privredni subjekti moći će aplicirati na grantove za tri vrste intervencija, a radi se o implementaciji novih standarda kvalitete koji će poboljšati njihovu konkurentnost na inozemnom tržištu, druga vrsta intervencije je edukacija radne snage i treća implementacija određenih marketinških alata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti