Firme koje vode žene teže dobijaju kredit u BiH

10.03.2020. 07:33 / Izvor: Akta.ba
Firme koje vode žene teže dobijaju kredit u BiH

Prilikom traženja kredita, banke od 80 posto firmi koje vode žene traže kolateral.

Jeste li znali da je u bosanskohercegovačkim firmama koje vode žene teže dobiti kredit nego onima koje vode muškarci?

Prilikom traženja kredita, banke od 80 posto firmi koje vode žene traže kolateral, dok je to slučaj samo sa 65 posto kompanija na čijem su čelu muškarci, piše World Bank BiH

Naime, novi izvještaj Svjetske banke objavljeno uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, pokazuje da bi svijet mogao postići „rodnu dividendu“ u iznosu od 172 biliona dolara...

"Ovaj izvještaj zasnovan je na dosadašnjim istraživanjima kako bi se istakli troškovi razlike u primanjima spolova, što zemlje sprečava da ostvare svoj puni potencijal“, rekla je Caren Grown, viša direktorica za rodna pitanja u grupi Svjetske banke.

„Kolika je rodna dividenda?“ Koju podržava Global Relations Canada, ispituje druge domene rodne nejednakosti uz jaz između zarada, uključujući obrazovno postignuće, brak i rano rađanje djece, plodnost i rast stanovništva, zdravlje, ishrana, dobrobit i nasilje; i agencija, donošenje odluka i socijalni kapital. To pokazuje da nejednakost spolova utječe na život žene, ali je posebno štetna u adolescenciji.

Brak i rano rađanje djece imaju trajne negativne utjecaje na zdravlje mladih žena i njihove djece koje povećavaju rodne nejednakosti.

Rodna nejednakost utječe na mnoge ishode razvoja.

"Investicije su potrebne da se stvore doživotne mogućnosti za djevojke i žene, odloži brak i rađanje dece te poveća bogatstvo ljudskog kapitala", rekao je glavni autor izveštaja Quentin Wodon, vodeći ekonomista grupe Svjetske banke.

Grupa Svjetske banke također je objavila podatke o zakonskim preprekama koje ograničavaju mogućnosti zapošljavanja i poduzetništva žena u posljednjih pedeset godina, pružajući uvid u način na koji su se ženska prava razvijala širom svijeta.

Podaci koji proširuju vremenski niz koji su razvili program Žene, poslovanje i pravo, pokazuju da su 1970. godine žene imale samo polovinu zakonskih prava.

Na globalnom nivou, tokom pedeset godina provedeno je 1518 reformi, a dramatične promjene zakona utjecale su na odluku žene da djeluje. Iako je došlo do napretka, ovi trendovi naglašavaju potrebu ubrzavanja reformi, posebno u zakonima koji utječu na ženski rad nakon što imaju djecu, tako da djevojkama neće trebati čekati još pedeset godina da donesu izbor koji je najbolji za njih i u potpunosti ostvare svoj potencijal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti