Fiskalno vijeće BiH: Osniva se stalna komisija za fiskalnu stabilnost

19.10.2009. 15:43 / Izvor: Fena
Fiskalno vijeće BiH: Osniva se stalna komisija za fiskalnu stabilnost

Na sjednici Fiskalnog vijeća, održanoj 19. oktobra 2009. godine u Banjoj Luci, dogovoreno je osnivanje stalne komisije za finansijsku stabilnost radi izvršavanja obaveza iz 23. Pisma namjere BiH s međunarodnim monetarnim fondom.

"Zaključkom je osnovana i grupa za koordinaciju fiskalnih statističkih podataka za praćenje realizacije stand- by aranžmana shodno obavezi iz tačke 27. Pisma namjere", saopćio je predsjedavajući Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća Nikola Špirić i ukazao na važnost tog pitanja koje je bilo obaveza Fiskalnog vijeća.

Špirić je kazao da na Fiskalnom vijeću BiH niko od njegovih članova nije upozorio da će doći do ugrožavanja stand-by aranžmana s MMF-om.

"Nemamo od federalnog premijera i ministra finansija upozoravajuće signale da bi zaključci Federalnog parlamenta mogli ugroziti aranžman s MMF-om", precizirao je Špirić.

Razmatrana su pitanja koja se odnose na obaveze donošenja izmjena i dopuna Zakona o dugu i garancijama BiH, a bilo je riječi o inicijativi za zaduženje Agencije za osiguranje depozita kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Stavovi još nisu identični, a radimo na njihovom približavanju", precizirao je Špirić.

Dogovoreno je da u roku od sedam dana državni i entitetski ministri finansija pokušaju doći do saglasnosti vezano za izmjene i dopune Zakona o dugu i garancijama.

On je mišljenja da je moguć dogovor o tom pitanju čime bi se osiguralo pojačano kreditiranje od Evropske banke za obnovu i razvoj za projekte u BiH.

Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH bilo je riječi i o sredstvima od 229 miliona KM kod Centralne banke BiH, a mogu se koristiti kao pojačana rezerva ili za servisiranje vanjskog duga.

"Ministrima finansija je dat nalog da razmotre kako će ona biti upotrebljavana, ali je sigurno da ne mogu biti korištena za servisiranje javne potrošnje na bilo kojem nivou", naglasio je Špirić.

Razgovarano je i o makroekonomskim i fiskalnim projekcijama za budžete u periodu 2009./2010.godina i prijedlog korekcije tog dokumenta, a zaduženo je savjetodavno tijelo Fiskalnog vijeća da pripremi podatke na bazi analiza i izvještaja koje dostave entitetska i državno ministarstvo finansija.

"Podaci o ubiranju prihoda od indirektnih poreza na koji nas upućuje Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje koji govore o rastu od oko sedam posto u 2010.godini su sa stanovišta ove godine nerealni", rekao je Špirić i naglasio je da je neophodna realna projekcija za narednu godinu.

Precizirao je i da je razmatrana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o donošenju Zakona o raspodjeli sredstava dobijenih od sukcesije te naglasio da je jedinstvena ocjena članova Fiskalnog vijeća BiH da se radi o neprovodivom zakonu, jer u nametnutom aktu postoji materijalna greška.

"Ne radi se o 170 miliona na koji se poziva visoki predstavnik, već se radi o neznatno manjem iznosu, ali se radi o materijalnoj grešci", rekao je Špirić.

Postoji mogućnost, dodao je, da se ide amandmanima na taj zakon, a Fiskalno vijeće naložilo je ministrima finansija da pokušaju sagledati na koji se način to odražava na izvršenje budžeta entiteta i BiH.

"Jedina mogućnost promjene je amandmanska faza, a vidjet ćemo na koji način će OHR i Inzko ispraviti ovu materijalnu grešku koja je navedena u tom zakonu", rekao je predsjedavajući Fiskalnog vijeća BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti