Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

FlyBosnia nije ispunio uslove za dobijanje certifikata zračnog operatera

31.07.2018. 09:59 / Izvor: Avaz.ba

Samo nekoliko dana prije planiranog prvog leta, nova aviokompanija sa sjedištem u Sarajevu "FlyBosnia" obavijestila je javnost da neće biti u mogućnosti da uspostavi let na relaciji Sarajevo – Rijad.  

"FlyBosnia" osnovana je u decembru prošle godine i najavljivana je kao nova "bh. nacionalna aviokompanija".

Ali, ona nikad nije zaživjela, broj uposlenika kretao se oko deset, a prvi let najavljivan je ubrzo nakon osnivanja, za 10. juni. Ali, do toga još nikad nije došlo. 

Kako saznajemo, "FlyBosnia" nije uspjela dobiti Certifikat zračnog operatera (AOC), koji je neophodan kako bi prvi avion mogao poletjeti.   

"Izdavanje Certifikata zračnog operatera (AOC) kompaniji „FlyBosnia“ je u proceduri. AOC nije izdat zbog toga što kompanija još nije ispunila sve prethodno propisane zahtjeve i uslove da bi se mogao okončati postupak izdavanja AOC-a", kazao je za "Avaz" Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH.

Zanimljivo je da ova kompanija za sada nema nijedan avion u svom vlasništvu. Kako se ranije navodilo, u planu je unajmljivanje aviona Airbus A320 od egipatskog „Nesma Airlinesa“. Također, interesantan je detalj da je ova egipatska kompanija ponudila da preuzme letove ako "FlyBosnia" nikad ne dobije potrebne dozvole!?

Prema ranije objavljenim podacima, El-Šidijeva kompanija za sada planira uvesti let samo prema jednoj destinaciji, prema rodnom gradu Saudijca – Rijadu. Let bi se, prema tim podacima, odvijao pet puta sedmično.

Hoće li takva linija, prema samo jednom gradu, uz iznajmljivanje aviona, biti isplativa, ostaje da se vidi.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti