Foča: Opštinskim podsticajem posao dobija 40 radnika

15.08.2013. 15:21 / Izvor: eKapija.ba
Foča: Opštinskim podsticajem posao dobija 40 radnika

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić potpisao je ugovore sa poslodavcima koji su dobili finansijska sredstva za zapošljavanje radnika.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić potpisao je ugovore sa poslodavcima koji su dobili finansijska sredstva za zapošljavanje radnika.  Podsticajnim sredstvima opštine Foča, koja iznose 200 hiljada maraka i koja će biti uplaćena poslodavcima, finansiraće se zapošljavanje 40 radnika, koji će u radnom odnosu biti dvije godine.

Radnici koji će dobiti posao su sa evidencije Biroa za zapošljavanje. Poslodavac po jednom radniku može dobiti pet hiljada maraka a najviše poslodavac je mogao dobiti sredstava za tri radnika, prenosi Radio Foča.

Mnogim licima, koji su prisustvovali potpisivanju ugovora, ovo je prvo zaposlenje ili novi posao poslije dugo godina provedenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. "Bio sam stalno zaposlen u Magliću, koji je prestao sa radom i ostao sam bez posla. Sada evo opet nova prilika, nova šansa. Nadam se da ću ostati i nakon dvije godine, sve su prilike da hoću", kaže novi radnik Izvora, Dobrica Komlenović. U preduzeću Boletus, posao je dobila Svjetlana Radanović, koja je već 10 godina na Birou. "Nezaposlena sam, na Birou sam od završetka škole. Ovo mi mnogo znači, naravno, jer prvi put u životu dobijam posao. Nadam se da ću ostati, da će firma imati toliko dovoljno sredstava da me zadrži", kaže Svjetlana.

Na Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava prijavilo se dosta više poslodavaca, ali sredstva omogućuju finansiranje samo 40 radnika. Sredstva će ovim projektom dobiti 26 poslodavaca, koji su istakli da im je ovo velika pomoć jer će sa ovim novcem moći platiti zdravstveno osiguranje i obaveze prema državi, što za svakog poslodavca mnogo znači.

U Opštini Foča zadovoljni su velikim interesovanjem poslodavaca.Ovaj projekat je samo jedan od načina da se smanji broj nezaposlenih u Foči, istakao je Mašić. "Prvi put smo izdvojili 200 hiljada da bismo podstakli zapošljavanje u proizvodnji. Veliki broj poslodavaca je iskazao potrebu, što nam daje nadu da ćemo i narednih godina moći nastaviti sa ovom praksom. Osnovni uslov koji smo tražili je da su ljudi na evidenciji Biroa, da će raditi u proizvodnji i da će ih poslodavac zadržati naredne dvije godine. Uvjereni smo da će mnogi od njih, ja bih volio da će svi, nastaviti da rade i da će dobiti stalni posao. Neće se bitno smanjiti broj nezaposlenih, jer se na Biro prijavio veliki broj mladih koji su završili srednju školu, a nemaju posao. Sa ovim projektom i sa projektom koji ćemo realizovati u poljoprivredi, zadržaćemo bar tu stopu nezaposlenoti, taj broj nezaposlenih ćemo zadržati i nećemo ga povećavati", rekao je načelnik.

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Foči trenutno je 3560 nezaposlenih, prenosi Radio Foča. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti