Fočanski specijaliteti nadomak svjetskog kataloga ukusa

22.08.2019. 10:28 / Izvor: SRNA
Fočanski specijaliteti nadomak svjetskog kataloga ukusa

Zelengorska borovnica i brusnica, pekmez od divljih jabuka i druga jela spremljena od autohtonih proizvoda sa područja Foče mogli bi se naći na listi svjetskog kataloga.

Zelengorska borovnica i brusnica, pekmez od divljih jabuka i druga jela spremljena od autohtonih proizvoda sa područja Foče mogli bi se naći na listi svjetskog kataloga ukusa međunarodne organizacije "Slow food" koja promoviše tradicionalnu hranu, istaknuto je u Foči na savjetovanju za proizvođače zdrave hrane.

Predsjednik trebinjske “Slow food” zajednice Gordana Radovanović, koja je održala savjetovanje, kaže da je učestvujući na fočanskim festivalima hrane uvidjela da je ovaj kraj bogat autohtonim proizvodima i da ima veliki potencijal za formiranje jedne ovakve zajednice.

Ona je navela da se posredstvom ove organizacije mapira, čuva od zamiranja i promoviše lokalni biodiverzitet hrane, odnosno stari proizvodi koji su ukusniji od hrane iz marketa.

"Svi znamo da su stare sorte jabuka i šljiva otpornije i ukusnije od onih iz prodavnica. Takvi proizvodi se i te kako mogu valorizovati kroz turizam", rekla je Radovanovićeva.

Ona je proizvođačima u Foči dala smjernice za formiranje “Slow food” zajednice i kako da autohtonim proizvodima konkurišu za svjetski katalog ukusa na čijoj je listi trenutno 17 proizvoda iz BiH, među kojima je drinska mladica po kojoj je Foča prepoznatljiva.

"Tu može biti i nešto od stočnog fonda, kao što je gatačko goveče, koje je već na listi ili mliječni proizvodi, zatim pekmez od zukve i slično. Kada je nešto na ovoj listi, samim tim dobija na marketingu i većoj vrijednosti", navela je Radovanovićeva.

Ona je dodala da iskustva iz Trebinja pokazuju da se strani turisti oduševljavaju i daju prednost proizvodima sa oznakom “Slow food”, jer su iza toga ne samo kvalitet i bezbjednost, već i zanimljiva kulturna i turistička priča.

Fočanski proizvođač zdrave hrane Milan Gagović, koji je prisustvovao savjetovanju, kaže da bi formiranje “Slow food” zajednice pomoglo razvoju poljoprivrede i turizma ovog kraja.

"Turisti sve više žele da odmaraju na seoskim imanjima i da konzumiraju cicvaru, kačamak, halvu i druga stara i pomalo zaboravljena jela. Imamo veliki potencijal i potrebno je da se organizujemo i krenemo ozbiljnije u ovu priču", rekao je Gagović.

On je naveo da proizvodi pekmez od divlje jabuke zukve i drugih autohtonih vrsta, poput zelenike i rudače, te da je slao na analizu u Njemačku.

"Analiza je potvrdila da je pekmez veoma zdrav i Nijemci su ga nazvali pekmez-lijek. Da bi se mogao proizvesti u količinama dovoljnim za izvoz potrebno je da se udruži više nas proizvođača i nadam se da ćemo uz pomoć `Slow food` organizacije uspjeti u tome", rekao je Gagović.

Ljeposava Đajić, direktor Turističke organizacije Foča, koja je organizovala savjetovanje, kaže da je hrana magnet za turiste.

"Ova priča je vrlo interesantna jer u posljednje vrijeme strani turisti sve više traže autentične proizvode koji su specifični za kraj u koji dolaze", rekla je Đajićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti