Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fojnička termalna voda - Prirodni resurs koji ima svoju bogatu prošlost

20.03.2018. 09:42 / Izvor: Akta.ba

“Zbog mnogobrojnosti i razvrsnosti minerala” u naučnim se krugovima područje Fojnice “često zove i prirodni mineraloški muzej”. Ono u sebi objedinjuje sve mineralne posebnosti koje odlikuju njegovo okruženje: na sjeverezapadu, Vrbasko-voljevačku rasjednu zonu (kvarc, barit, zlato, srebro, bakar, živa), i Busovačko-sarajevsku rasjednu zonu (mineralni i termomineralni izvori). Ako su rude prošlost Fojnice, onda su vode, pogotovo termomineralne, historijska poveznica i jedini prirodni resurs koji ima svoju bogatu prošlost i, kroz različite oblike svoje upotrebne vrijednosti, sjajnu budučnost: voda kao lijek; voda kao namirnica; voda kao energent; voda kao atrakcija.

U različitim vremenskim periodima, fojnička termomineralna radioaktivna voda i njen uticaj na ljudski organizam bili su predmet veoma vrijednih naučnih ispitivanja, a ovom prilikom spomenut ćemo samo neka imena i institucije: E. Ludwig 1888. god., F. Katzer 1919. god., “Geoinstitut” Beograd 1977. god., Veterinarski fakultet 2003. god. Ono što je posebno odlikuje, u odnosu na ostale poznate vode, jeste njena slaba mineralizacija, uz značajno prisustvo radona kao izvora radioaktivnosti koja se kreće u granicama dozvoljenih vrijednosti. Radon je plin topiv u vodi, i u različitim količinama sadrži ga gotovo svaka izviruća voda. 

Način primjene:

  • Tretman u kupkama, podvodne masaže i kupanje u kadama i  bazenima
  • Inhalacija zraka koji sadrži radon
  • Pijenjem vode koja sadrži radon

Uticaj radona na ljudski organizam:

  • Radon povećava broj leukocita u krvi i time direktno utiče na odbrambene snage organizma
  • Difuzijom kroz kožu i sluznice brzo prožima čitavo tijelo, a kako je lahko topiv u mastima, nagomilava se u organima koji su bogati lipoidima
  • Smanjuje osjetljivost prema alergenima (tvari koje uzrokuju razne vrste alergijskih oboljenja)
  • Snižava krvni pritisak
  • Djeluje na endokrine žlijezde (žlijezde sa unutrašnjim lučenjem) posebno na štitnu žlijezdu smanjujući njenu povećanu aktivnost
  • Dokazano je da radon djeluje i na prednji režanj hipofize i zato su lječilišta sa radioaktivnom vodom došla na glas kao lječilišta za podmlađivanje
  • Radon pokazuje i diuretska svojstva i dolazi do povećanog izlučivanje mokraćne kiseline, što je pozitivno kod određenih oboljenja

"Priroda nam zaista nije mogla pokloniti bolje i univerzalnije sredstvo u njegovanju i restituciji našeg zdravlja nego što je to prirodna voda obogaćena brojnim mineralnim sastojcima, plemenitim i drugim plinovima, kao i raznim kompleksnim spojevima, koji joj daju takav aktivitet da se u liječenju mogu postići rezultati vrijedni svake pažnje Prof. dr. M. Ciglar"

Lječilište "Reumal" Fojnica je savremeno opremljena specijalizirana ustanova za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor i programirane sportske aktivnosti. Zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne termalne vode, sofisticiranoj medicinskoj opremi, kadrovskoj osposobljenosti i dugogodišnjem iskustvu – ovdje se već decenijama postižu rezultati vrijedni svake pažnje, a posebno u oblastima rehabilitacije osteomuskulatornog aparata, kardiorehabilitacije, dječije habilitacije i rehabilitacije, te rehabilitacije sportista i sportskih povreda.

Smještena na sjeveroistočnim padinama fojničkih brda, ona sa gradom, te novosagrađenim turističkim kompleksom Aqureumal, čini jedinstvenu ambijentalno - urbanističku cjelinu, samo prividno podijeljenu rijekom Dragačom. Ovo je savršeno mjesto za liječenje, odmor i rekreaciju u kome se svakodnevna napetost i stres otapaju u zelenilu prirode, šumoru voda i ljepoti pejzaža. Priroda Fojnice krijepi tijelo i razgaljuje dušu, a osoblje Lječilišta Reumal, svojom srdačnošću stvara ugođaj, da se tu čovjek, zaista, osjeća „kao kod kuće“.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti