Fond za zaštitu okoline podržao 77 projekata iz oblasti okoliša

03.09.2019. 09:11 / Izvor: Fena
Fond za zaštitu okoline podržao 77 projekata iz oblasti okoliša

Od prijavljenih 81 projekta, sredstva su dodijeljenja za 77 aplikanata koji su ispunjavali sve tražene kriterije.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak potpisao je 77 Ugovora o dodjeli sredstava iz Fonda za zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

Od prijavljenih 81 projekta, sredstva su dodijeljenja za 77 aplikanata koji su ispunjavali sve tražene kriterije. Četiri aplikacije su odbijene, zbog nekompletnih prijava.

Odobreni projekti su iz oblasti zaštite okoliša, odnose se na poticanje izbjegavanja nastajanja otpada, selektivno prikupljanje otpada, recikliranje, ponovnu upotrebu i obradu otpada, korištenje alternativnih izvora energije, jačanje ekološke svijesti  i kulture građana i propagiranje potrebe ekološko prihvatljivog ponašanja svih fizičkih i pravnih lica. 

Odobrena sredstva, po tom projektu, su u ukupnom iznosu od 139 hiljada konvertibilnih maraka.

Ministar Arnel Isak kaže da je osnovni cilj Ministarstva da, kroz te projekte u Program zaštite i očuvanja okoline uključi što veći broj nevladinih organizacija, udruženja građana, medija i obrazovnih institucija. 

"Nadamo se da će taj projekt, kroz aktivnosti udruženja, nevladinih organizacija, medija i obrazovnih institucija, pokrenuti veći broj mladih (kao našu ciljnu grupu) na akciju, te da će pozitivno utjecati na prihvatljivo ponašanja prema prirodi svih fizičkih i pravnih osoba", izjavio je, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti