Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fond za zaštitu okoliša izdvojio 179.220 KM za zbrinjavanje otpada iz Italije

30.03.2021. 07:42 / Izvor: Akta.ba

Fond za zaštitu okoliša FBiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, doprinio je rješavanju višemjesečnih problema nastalih poslije uvoza 414 tona neopasnog otpada iz Italije u Drvar.

Naime, pri kraju je proces zbrinjavanja otpada na okolišno prihvatljiv način postupkom R1, a Fond je za ovaj posao izdvojio 179.220,60 KM s tim da će se iznos izdvojenih sredstava povećati zbog činjenice da se otpad u toku zime povećao, odnosno, otežao.

"Privodimo kraju projekat zbrinjavanja. Poznato je da je Federalni ekološki inspektorat utvrdio kako je u pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula prošle godine dovezeno i nepropisno deponovano 414 tona otpada. Fond je reagirao po zaključku Vlade FBiH i izdvojio sredstva za ovaj projekat. Zadovoljni smo što je Fond još jednom na kvalitetan i odgovoran način pristupio rješavanju problema zajedno sa Ministarstvom i Federalnom inspekcijom, a sve na zadovoljstvo građana čije su lokalne zajednice trpile zbog ilegalnog odlaganja otpada", kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Otpad je uklonjen sa lokacija u Bihaću, Drvaru, Bosanskom Grahovu i Busovači. Najprije je usitnjen, odnosno, šredovan, potom ponovo spakovan i prevezen u cementaru Lukavac na spaljivanje. U naredna dva dana isti postupak bit će proveden i sa otpadom koji će biti prikupljen u Kiseljaku, saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Fotografija: Dženita Duraković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti