Formiran konzorcij bh. građevinskih kompanija: Lider konzorcija GP Put

12.03.2009. 12:28 / Izvor: eKapija.ba
Formiran konzorcij bh. građevinskih kompanija: Lider konzorcija GP Put

Radi predkvalifikacije za tender na projektu izgradnje autoceste Zenica – Sarajevo, dionica Drivuša-Kakanj, sekcija Bilješevo-Kakanj, formiran je konzorcij od šest bh. građevinskih kompanija, kojem je lider GP Put, članica Nexe grupe.

Formiranje konzorcija predstavlja pokušaj da se bh. građevinska operativa ujedini radi zajedničkog nastupu na ovom i sljedećim projektima te da se vodeće bh. građevinske kompanije zajedno pokušaju suprostaviti posljedicama finansijske krize i konkurenciji iz inozemstva. Konzorcij zapošljava oko 3000 radnika, a čine ga GP Put Sarajevo, Euro-asfalt Sarajevo, ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Putovi Grude i Asfaltgradnja Visoko, navodi se u saopćenju.

"Ovo je jedini do sada zvanično formirani domaći konzorcij koji će nastupiti u predkvalifikaciji za dobijanje ovog posla. Cilj je da sve naše firme rade i da se uposle naši resursi. Konzorcij je potpun, jer su u njemu firme koje rade i puteve i objekte i imamo i kvalitet i referense. Dokazali smo na prethodnim dionicama autoputa da posao možemo završiti kvalitetno i na vrijeme. Pokušat ćemo da iskoristimo resurse svake firme unutar Konzorcija- kamenolome, asfaltne baze, opremu željezničkih oplata, a ovako ujedinjeni možemo raditi mostove, puteve, potporne zidove. Namjera nam je da sačuvamo bh. građevinsku operativu na okupu i radnu snagu i osiguramo posao za naše firme, odnosno da podijelimo posao", rekao je direktor GP Puta, članice NEXE grupe Admir Eminović.

"Naša dosadašnja iskustva su da su evropski građevinski giganti dolazili sa jakim imidžom, a sve operativne poslove su obavljale bh. firme i profit je odlazio u inozemstvo. Nadamo se da će formiranje konzorcija spriječiti da se to i ubuduće dešava. Trenutno sve vlade u svijetu pokušavaju zaštititi vlastito gospodarstvo i nadamo se da će i naša Vlada tako reagirati, jer bi se na ovaj način moglo uposliti mnogo radnika direktno i indirektno, preko kooperanata i proizvođača materijala i opreme", smatra direktor Putova Grude Rajko Ćutuk.

"Vjerujemo da možemo ponuditi bolji kvalitet nego inozemne kompanije, a često nas pokušavaju eliminirati u njihovu korist- bilo sa uvjetima tendera, bilo da strane firme ulaze sa svojim interesima na naše tržište. Želimo ponovo pokušati zaposliti naše kapacitete, radi se o oko 3000 ljudi zaposlenih u ovim firmama i direktno bi 12.000 naših građana živjelo od ovog posla. Dobijanje ovog posla je preduvjet da izbjegnemo otpuštanje radnika", naglasio je direktor Hidrogradnje Semin Mašić.

Sve kompanije Konzorcija učestvovale su u izgradnji autoputa na koridoru V c, pet ih je u privatnom vlasništvu, a Hidrogradnja je u većinskom državnom vlasništvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti