Formiran Konzorcij metalske industrije Tuzlanskog kantona

31.05.2011. 15:43 / Izvor: eKapija.ba
Formiran Konzorcij metalske industrije Tuzlanskog kantona

Pet kompanija metalske industrije sa područja Tuzlanskog kantona danas je svečano potpisivalo Sporazum o Konzorciju metalske industrije Tuzlanskog kantona.

Sporazum su potpisali predstavnici kompanija Cimos "TMD Ai" d.o.o. Gradačac, Tvornica Transportnih uređaja "TTU" d.d. Tuzla, "Remontmontaža" d.d. Tuzla, "Herceg" d.o.o. Srebrenik i "Elektro-agent" d.o.o. Srebrenik, pri čemu je za prvog predsjedavajućeg Konzorcija izabran Fadil Novalić direktor "TMD Ai" Gradačac.

Potpisivanju su danas osim predstavnika kompanija potpisnica Sporazuma i ministra industrije energetike i rudarstva TK Željka Knežičeka, prisustvovali i predsjednik Skupštine TK Bajazit Jašarević, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i poslanik u Skupštini TK Mersed Šerifović.

"Naš zadatak jeste da radimo na stvaranju ambijenta ovom sektoru da izađe iz teške situacije u kojoj se nalazi već duži niz godina. Današnje potpisivanje svakako je i signal laganog oporavka privrede nakon kriznog razdoblja", istakao je premijer Čaušević.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević je prisutnima čestitao na ovom veoma značajnom koraku za privredu Tuzlanskog kantona u cjelini.

"Ovo je odlučujući korak nakon kojeg slijedi izgradnja povjerenja kako između članica Konzorcija tako i prema konzorciju u cjelini, a osnivanje Konzorcija svakako će dati veliki doprinos nivou održivosti svih kompanija članica", istakao je on.

Kao prvi predsjedavajući Konzorcija Novalić je istakao da se osjeća tek kao prvi među jednakima, te da će njegov prvi zadatak biti da sa pozicije dobro situirane i izvozno orijentirane kompanije uspostavi moderne i efikasne tehnike poslovanja unutar cijelog Konzorcija.

Obzirom da su livenje čelika i odlivci fundament metalske industrije na današnjem sastanku Konzorcij je u Livnici čelika Tuzla dobio i svog prvog pridruženog člana.

Ministar industrije energetike i rudarstva Željko Knežiček je današnju priliku iskoristio i da sve zainteresirane kompanije pozove da se obrate i pridruže Konzorciju, jer samo jaki i stabilni domaći privredni subjekti se mogu nositi sa konkurencijom iz zemalja zapadne Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti