Formiran krivični spis: U Orašju i Zenici obustavljena nabavka kiseonika

30.09.2021. 12:35 / Izvor: N1
Formiran krivični spis: U Orašju i Zenici obustavljena nabavka kiseonika

Nakon pokretanja priče o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, u javnost su dospjeli podaci i o nabavkama kiseonika od neovlaštenih firmi i u FBiH.

Nakon pokretanja priče o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, u javnost su dospjeli podaci i o nabavkama kiseonika od neovlaštenih firmi i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Konkretno su spomenute zdravstvene ustanove iz Orašja i Zenice. Iz bolnice u Orašju za N1 kažu da su obustavili daljnju nabavku kiseonika od navedene sporne firme Istrabenz plini, a Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je krivični spis u vezi ove afere.

Nakon što su objavljeni navodi o nabavci medicinskog kisika bolnice u Orašju i kupovini od firme “Istrabenz plini” iz Breze, koja, kako se tvrdi, za to nije imala dozvolu Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, iz ove bolnice za N1 kažu kako obustavili daljnju nabavku kiseonika iz te firme.

"Županijska bolnica u Orašju je nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave ‘Nabava medicinskih plinova’ zaključila okvirni sporazum za nabavu medicinskih plinova s ponuditeljem Istrabenz plini d.o.o. Breza. Okvirni sporazum je zaključen dana 23.07.2021.godine na količinu od 35.000 kg kisika, do sada je isporučeno 8.000 kg kisika. Nakon što smo saznali iz medija za navode da Istrabenz plini d.o.o. Breza nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva, obustavili smo daljnju nabavu kisika od predmetnog ponuditelja", rekao je za N1 prim. dr. med. Perica Jelečević, direktor Županijske bolnice u Orašju.

Iz ove bolnice dostavili su za N1 i certifikat kisika koji isporučuje firma Istrabenz plini d.o.o. Breza.

Obratili smo se i firmi Istrabenz plini u vezi ovih podataka, a oni su nas obavijestili da ne daju nikakve informacije za medije.

"Trenutno prikupljamo relevantnu dokumentaciju i pripremamo odgovor na kompletnu situaciju te shodno tome, bit ćete obaviješteni na vrijeme", kazala je za N1 Đana Lelo, poslovni sekretar ISTRABENZ PLINI d.o.o.

Također, jučer su iz SDA Zenica pozvali istražne organe da ispitaju navode oko nabavke plina u Domu zdravlja Zenica te su istakli da je u toj ustanovi "na pomolu afera oko nabavke medicinskog kisika".

"Dok afera Kisik potresa Banjaluku, na pomolu je afera oko nabavke medicinskog kisika u čijem je središtu Javna ustanova Dom zdravlja Zenica i direktorica dr. Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Fuada Kasumovića", naveli su juče iz SDA Zenica u saopćenju.

Nakon ovih infromacija, formiran je krivični spis u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

"Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona, povodom informacija u medijima vezanih za kupovinu medicinskog gasa od strane JU Dom zdravlja Zenica od pravnog lica lstrabenz plini d.o.o. Breza, dana 29.09.2021.godine, po službenoj dužnosti, formiralo je krivičini spis. U suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Ze-do kantona, formiran je tužilačko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija", kazali su iz ovoga tužilaštva za N1.

Dodali su i da u cilju zaštite postupanja tužiteljstva i zaštite donošenja konačne tužilačke odluke, nisu u mogućnosti dati nam više informacija o predmetu.

Podsjetimo, nakon pokretanja priče o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, Buka je donijela podatke o nabavkama kiseonika od neovlaštenih firmi i u Federaciji BiH.

Kako piše Buka na osnovu podataka do kojih su došli, na isti način kao i u Republici Srpskoj, pojedine zdravstvene ustanove su nabavljale kiseonik i u Federaciji BiH. Navedeno je da je tako bolnica u Orašju medicinski kiseonik kupovala od firme "istrabenz plini" iz Breze. Zadnji ugovor između ove firme i bolnice u Orašju je potpisan u julu ove godine na 40.000 KM.

Prema dostupnim podacima, "Istrabenz plini" snabdijeva i Dom zdravlja u Zenici kiseonikom za liječenje pacijenata.

"Ono što je jasno vidljivo uvidom u dokumentaciju Agencije za lijekove, ova firma nije registrovana ni kao proizvođač, ni kao veleprometnik, te ne može vršiti distribuciju medicinskog kiseonika zdravstvenim ustanovama", piše ovaj portal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti