Formiran ministarski tim zemalja regije radi rješavanja problema 'Agrokora'

20.04.2017. 07:59 / Izvor: Fena
Formiran ministarski tim zemalja regije radi rješavanja problema 'Agrokora'

Formiran ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta.

Svaka od zemalja sprovodit će kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za "Agrokor" u skladu sa zakonima koji važe u četiri države (Srbija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina) - jedan je od zaključaka donesenih na jučerašnjem sastanku u Beogradu.

Sastanak je organiziran zbog značaja koji "Agrokor" grupa ima za sve zemlje regiona, njenog uticaja na ekonomije svake od zemalja i učešće u BDP-u, a podržavajući napore Vlade Republike Hrvatske koje ulaže u stabilizaciju poslovanja "Agrokora" te s ciljem zaštite zaposlenih i interesa svih dobavljača.

Zaključke su donijeli predsјednik i potpredsјednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar ekonomije u Vladi Republike Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek. 

Osim navedenog, jedan od zaključaka podrazumijeva formiranje ministarskog tima koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji s ciljem razmјene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava "Agrokora" u svakoj od pojedinačnih zemalja.

Također, svaka od zemalja sprovodit će kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za "Agrokor" u skladu sa zakonima koji važe u četiri države, a od novog upravitelja "Agrokora" očekuje se da imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna, dok se od nove uprave ovog koncerna očekuje da na ravnopravan način tretira sve dobavljače, u Hrvatskoj i van nje.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog "Agrokor" koncerna, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministri očekuju da novi šef “Agrokora” imenuje neovisne stručnjake za uspješno restrukturiranje tvrtaka u sustavu koncerna, navedeno je u zaključku sa sastanka.

Također je istaknuto očekivanje da nova uprava "Agrokora" na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog "Agrokora", ukazao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka s predstavnicima Slovenije, Crne Gore i BiH.

Srbijanski ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima "Agrokor" ima kompanije, jer je "Merkator S", koji upošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenskog "Merkatora".

Slovenija će uskoro usvojiti poseban zakon "lex Merkator", kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelijevanja novca na račun "Agrokora", a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidjele donošenje takvog zakona.

"U svakoj zemlji je različita situacija u vezi s firmama 'Agrokora'. U BiH je 10 takvih kompanija, koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori ih je 1.500", obavijestio je ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je dodao da su očekivanja sudionika sastanka u Beogradu da sve tvrtke "Agrokora" budu ravnopravno tretirane prilikom financijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" kćerka-tvrtaka u regiji.

Šarović je naglasio da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabiliziranju "Agrokora".

Dva su zakona koja bi mogla da zaštite odljev deviza iz srbijanskih kompanija koje su u sistemu Agrokora - zakon o sprječavanju pranja novca i zakon o deviznom plaćanju.

Na sastanku su, pored Ljajića i Šarovića, bili i ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministrica gospodarstva Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sustavu "Agrokora" posluje 60 kompanija, koje zapošljavaju 60.000 radnika. Najviše u Hrvatskoj, potom u Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i tim redoslijedom zemlje su i u najvećem riziku. U Srbiji je zaposleno skoro 12.000 radnika, od kojih najviše u "Merkatoru S".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti