Fortenovoj odobreno preuzimanje Mercatora

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fortenovoj odobreno preuzimanje Mercatora

30.05.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba

Konkurencijsko vijeće BiH je nakon sjednice održane 23. aprila 2020. godine donijelo rješenje o dopuštenoj koncentraciji Fortenova grupe d.d. Zagreb nad privrednom subjektom Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana, kupovinom većine dionica.

U Rješenju se ocjenjuje dopuštenom koncentracijama na tržištu maloprodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje, u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom, formata mini marketa, hipermarketa, supermarketa i maxi marketa u Bosni i Hercegovini i tržištu veleprodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje u BiH, koja će nastati sticanjem pojedinačne kontrole privrednog subjekta Fortenova Grupa d.d. Zagreb nad privrednom subjektom Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana, kupovinom većine dionica

Podsjećamo, Fortenova grupa je krajem augusta 2019. godine Evropskoj komisiji, regulatoru za zaštitu tržišnog udjela na nivou EU, podnijela prijavu namjere koncentracije Mercatora za Sloveniju i Hrvatsku.

Po provođenju svih formalnih procedura, Mercator će biti prenesen na Fortenova grupu te će u njenom sistemu nastaviti svoje redovno poslovanje.

Dok se ne riješe pravni i regulatorni preduslovi prijenosa imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, Agrokor je na tržištu Bosne i Hercegovine prisutan kroz dva maloprodajna brenda - Konzum i Mercator.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti