Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Forto i Delić o IT sektoru: Želimo privući direktne investicije

27.04.2021. 09:25 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar privrede KS Adnan Delić održali su jučer tematsku sjednicu sa predstavnicima Bit alijanse, ali i drugim predstavnicima IT industrije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj sastanka bio je unapređenje rada IT sektora, otvaranje što više kvalitetnih radnih mjesta i povećanja broja privrednih subjekata koji posluju na području Kantona Sarajevo.

Po riječima Forte, Vlada KS će kvartalno izvještavati o svemu što radi po pitanju poboljšanja i olakšanja poslovanja IT kompanija. S druge strane, IT sektor izvještavat će Vladu o napretku njenih inicijativa, kao što su proširenje obrazovnih kapaciteta i jačanje naučnoistraživačke zajednice, te saradnja IT kompanija sa Univerzitetom u Sarajevu.

"Radi se o najbrže rastućoj i najbolje plaćenoj industriji u BiH. Ako želimo da Kanton Sarajevo postane mjesto visokog kvaliteta življenja, jedini način je da ove firme zadržimo ovdje i pomognemo im da se još više razvijaju", dodao je Forto.

Ministar Delić je istakao da je dvosmjerna komunikacija sa privrednim subjektima koji dolaze sa područja KS od izuzetne važnosti za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Opredjeljenje Vlade KS je rad na izradi strategije koja se tiče razvoja strateških grana privrede u KS, od kojih je  IT industrija jedna od najvažnijih, ali i privlačenja direktnih investicija.

U narednom periodu organizovat će se radni sastanci, kako bi se unaprijedio rad IT sektora i otvorila što kvalitetnija radna mjesta, te povećao broj privrednih subjekata koji u ovoj oblasti posluju na području KS, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

PODIJELI:

TAGOVI:

Edin Forto

IT sektor

investicije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti