Forto: Ništa od pola miliona Sputnjika V, Vlada KS kreće u nove pregovore

29.06.2021. 13:09 / Izvor: TVSA
Forto: Ništa od pola miliona Sputnjika V, Vlada KS kreće u nove pregovore

Forto tvrdi da ugovor o nabavci vakcina Vlada Federacije BiH ne želi potpisati.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo gostujući u jutarnjem programu na TVSA najavio je da će Vlada KS sama krenuti u proces nabavke vakcina tvrdeći da su prijašnji dogovori s Vladom FBiH propali.

Forto tvrdi da ugovor o nabavci vakcina Vlada Federacije BiH ne želi potpisati. Naglasio je i da je spor proces vakcinacije u KS upravo zbog nedovoljnog broja vakcina.

"Mislim da je svima potpuno jasno čija je nadležnost nabavke vakcina i godinu i po nakon pandemije i pola godine nakon masovne vakcinacije u većini zemalja, ne znam o čemu onda trebam pričati. Mi smo iz nekog nepoznatog razloga bili blokirani u našoj sopstvenoj nabavci kao kanton i jedino smo do sada uspjeli dobiti neke svoje vakcine u smislu donacija, a sve ostalo je improvizacija sa nivoa države. Covax mehanizam u koji je naša država ušla vrlo rano te se nažalost oslonila na njega, mnogo kasni", naveo je Forto.

Međutim, kako je kazao, nema ništa od nabavke pola miliona vakcina Sputnjik V s obzirom na to da je Vlada FBiH odbila potpisati tripartitni ugovor u kojem bi potpisnik bio proizvođač, Vlada FBiH i Vlada KS.

"Mi smo pokrenuli aktivnosti u smislu nastavka nabavke bez Vlade FBiH, međutim, sada taj izmijenjeni ugovor mora proći sve procedure i sva odobrenja na koja smo mi i sa Vladom FBiH čekali dva mjeseca. Ovo je jedan od najneozbiljnijih i mogu reći jedan od najopasnijih poteza koje je uradila Vlada FBiH u pandemiji", naglasio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti