Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Forto: Pogledajte šta sam uradio kada sam saznao za čudnu nabavku u JU Dom zdravlja KS

01.05.2021. 07:41 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objavio je juče skandalozno otkriće vezano za nabavku medicinske opreme.

"Želim vas izvijestiti o jednoj epizodi, radi se o nabavci i to je primjer onoga na šta mi sve nailazimo, ja kao premijer i ministri u svojom resorima", naveo je Forto.

Prema njegovim riječima, u Domovima zdravlja KS zatekli su dva rentgen aparata koji su plaćeno po 150.000 KM.

"Nabavljeni su tako što je preskočena redovna procedura, direktno je pozvana samo jedna firma i s tom firmom je zaključen ugovor u roku od dva dana.
Zanimljivo je da se ovo desilo u novembru 2020. godine i ti aparati su nabavljeni u drugom talasu koronavirsa, kada je sistem zaista bio prenapregnut i moglo se razumjeti da se nabavlja po hitnoj procedur. To bi bilo razumljivo. Ali, kada su aparati stigli, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nije nikad otvoren. Spakovan je i stoji u ćošku"
, kaže Forto.

Nabavka je navodi, opravdana hitnišću, a ispostavilo se da nije hitno.

"Istrazili smo, rentgen aparati istog proizvođača i iste marke jedan drugi dom zdravlja nabavio je za 60.000 km jeftnije. Ovdje je budžet je ostećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje nikoga. Sami su odluči da ih nabave i ne koriste. Imajući sve to u vidu, ja ću potpisati krivičnu prijavu i molim Tužlištvo da vidi to", rekao je Forto.

Navedeno se dogodilo krajem prošle godine u novembru.

"Moglo se razumjeti da se nabavljaju po hitnoj proceduri s jednim dobavljačem jer je hitno i sistem je napregnut, ljudi umiru i vrlo teško se boriti, potrebni su. To bi bilo razumljivo, ali šta se desilo, kada su stigli u domove zdravlja, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nikada nije otvoren, stoji spakovan u Domovima zdravlja.", kazao je Forto.

Cijelo obraćanje možete pogledati na njegovoj oficijelnoj stranici: 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti