Forto: Vlada KS nije odustala od rigoroznijih mjera za nevakcinisane

20.09.2021. 10:08 / Izvor: N1
Forto: Vlada KS nije odustala od rigoroznijih mjera za nevakcinisane

Danas će zasijedati Krizni štab KS.

Govoreći o spremnosti na četvrti val koronavirusa u KS, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto osvrnuo se na to da je Federalni krizni štab u jednom trenutku odustao te se "počeo pretvarati da su kantoni države unutar njega koje će same donositi odluke". 

Oni su upravljali krizom na način da nisu njom upravljali. Mi smo jedini koji smo u trećem valu na proljeće upravljali krizom, jedini smo imali ‘lockdowne’, restrikcije i ekonomski odgovor na zatvaranje određenih biznisa i bili smo jedini kanton koji je to radio. I sada ako kažete da smo kasnili, možda nije bio savršen tajming, ali mi smo se bavili i upravljali krizom”, mišljenja je Forto.

O potencijalnim novim mjerama u KS

Danas će zasijedati Krizni štab KS i Forto je rekao da će vidjeti kakve će biti daljnje preporuke navodeći da ova kantonalna vlada još nije odustala od rigoroznijih mjera za nevakcinisane.

Nismo odustali, ali pratit ćemo situaciju i gledat ćemo da na najbolji način upravljamo četvrtim valom koji je već tu. Naš zdravstveni odgovor je spreman, ali želim ponoviti da je jedina dobra zaštita od pandemije vakcina. Napokon imamo dovoljno vakcina i pozivam sve građane da se vakcinišu, a oni koji su skeptični neka se obrate svom doktoru, nama (Vladi op.a.), da im pomognemo”, naglasio je.

Govoreći o već prisutnom četvrtom valu koronavirusa, Forto ističe da zdravstveni odgovor nije upitan i da je on tu te da će se Vlada morati boriti za ekonomski odgovor.

Vidjet ćemo koliko možemo pomoći da opet ne dođe do nekog velikog ekonomskog zaustavljanja i to je naš budući zalog. Neke zemlje upravo zbog toga odbijaju da se ponovo zatvore. Ovo je jedna izrazito kompleksna situacija i mi ćemo nastojati njom upravljati na najbolji mogući način, a građane molimo da se vakcinišu”, poručio je Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti