Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Forum za prosperitet i zapošljavanje nastavlja se seminarom u Banjaluci

15.07.2014. 12:04 / Izvor: eKapija.ba

Forum za prosperitet i zapošljavanje krajem maja 2014. godine okupio je zainteresovane strane i širu javnost u BiH sa ciljem osmišljavanja paketa konkretnih i hitnih mjera koje će obnoviti proces modernizacije privrede u BiH. Forum je inicirala Delegacija Evropske unije u BiH, a pomažu ga međunarodne finansijske institucije ( uključujući i MMF i Svjetsku banku), Evropsku uniju, SAD i druge zabrinute države koje žele podstaći svjež početak u BiH.

Set prioritetnih mjera koje su definisane na Forumu u maju 2014 sadrži: smanjivanje stope poreza na posao, uklanjanje drugih konkretnih prepreka zapošljavanju novih radnika, ukidanje administrativnih prepreka za investicije, pokretanje ozbiljnih reformi u starim preduzećima i usvajanje plana poboljšanja korporativne kulture, ozbiljno bavljenje korupcijom i usmjeravanje socijalne pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Seminar koji je otvoren u Banjaluci danas, 15. maja 2014,  predstavlja dio procesa konsultacija sa predstavnicima poslovne zajednice, civilnog društva i medjunarodnih finansijskih institucija; te domaćim i regionalnim ekspertima. Proces će rezultirati Sporazumom za poboljšanje ekonomije i zapošljavanja koji će biti predstavljen javnosti krajem jula i koji će poslužiti kao vodič za najhitnije reforme. Sporazum će zatim biti ponuđen političkim strankama prije izbora i bit će predmet rasprave sa novim vlastima nakon izbora u oktobru. Bit će predstavljen i javnosti koja će ga moći zagovarati putem društvenih mreža i drugih medija.

Ambasadorica Norveške Vibeke Lilloe je u svom uvodnom govoru rekla da će Sporazum „biti jedna vrsta vodiča za najhitnije reforme – koje se moraju provesti bez odgadjanja“. "Norveška je spremna da doprinese boljem ekonomskom razvoju". Ambasadorica Lilloe je naglasila da ovaj posao ne može čekati. Mora početi odmah i to paralelno sa obnavljanjem nakon strahovitih poplava.

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, izrazio je zabrinutost da će stopa nezaposlenosti od 27,5%, koja je još veća medju mladima, postati još veća jer su mnoge firme i radna mjesta potpuno uništeni u poplavama. Stoga je ovaj forum još važniji jer će rezultirati konkretnim mjerama i prijedlozima za poboljšanje poslovnog okruženja i smanjenje zona sive ekonomije.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije, naglasio je da je sve počelo sa idejom da se pokuša ekonomsko odlučivanje i razvoj ekonomije staviti u centar agende za dalje razgovore. On je izrazio uvjerenje da će ishod ovog seminara lako biti transformiran u Sporazum za razvoj i zapošljavanje koji će biti predstavljen javnosti 24. jula.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti