FOTO: Posjeta i obilazak industrijske zone Vitkovići

22.04.2019. 13:13 / Izvor: Akta.ba
FOTO: Posjeta i obilazak industrijske zone Vitkovići
OTVORI GALERIJU

U sklopu konferencije PIT koja je održana u martu u Goraždu, organizovana je i posjeta i obillazak industrijske zone Vitkovići.

U sklopu konferencije PIT koja je održana u martu u Goraždu, organizovana je i posjeta i obillazak industrijske zone Vitkovići i pogona kompanija Prevent Goražde i EMKA Bosnia.

Ove dvije kompanije bili su partneri treće regionalne poslovno stručne konferencije namijenjene industrijskim i proizvodnim djelatnostima. 

u Goraždu posluju tri članice Prevent grupacije koje djeluju u oblasti plastike, zaštitne opreme i proizvodnje autopresvlaka, te zapošljava blizu 1500 uposlenika.

"U Goraždu proizvodimo presvlake za Golf 7, Gol 6, Golf 6+, zatim Ford - Fokus, Tranzit, Moca kao i Britax dječija sjedištaDječija sjedišta se sastoje od četiri dijela, a dnevno se u proizvodnim pogonima proizvede 28.000 komada", kazala je tokom posjete Lejla Ferhadbegović, izvršna direktorica Prevent Goražda.

Inače, do sada je za VW svaka autopresvlaka proizvedena isključivo u goraždanskim pogonima, dok je posao proizvodnje autopresvlaka za Golf 8 dobila kompanija iz Makedonije koja je zahvaljujući velikim poticajima izgradila pogon samo za tu proizvodnju.

Pored ovog pogona, u Vitkovićima je izgrađen još jedan savremeni pogon Prevent Components. Novi objekat je izgrađen na blizu 11.000 kvadratnih metara i specijaliziran je za proizvodnju i obradu plastike i poliuretana. 

Ono po čemu su poznati je proizvodnja plastičnih djelova za ručicu, za prestižni BMW. U ovim pogonima dnevno se proizvede 4.000 ručica dnevno.

Druga kompanija u ovoj industrijskoj zoni je kompanija EMKA Bosnia. Bavi se proizvodima od metala i plastike, sklopovima za elektroindustriju, autoindustriju i drugim.

Partner je nekoliko velikih svjetskih proizvođača automobila i druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj. Čak 95 posto proizvoda izvozi na tržište Evrope i među najvećim je bosanskohercegovačkim izvoznicima.

Proizvodnja se odvija u halama na površini od 25.000 kvadrata, a po livenju cinka EMKA je druga kompanija u BiH. 

Podsjetimo, njemačka kompanija EMKA Beschlageteile GmbH & CO preuzela je prošle godine kompaniju Bekto Precise d.o.o. Goražde i preimenovala firmu u EMKA BEKTO.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti