Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fotografi na udaru inspektora

04.07.2018. 12:13 / Izvor: Glas Srpske

Fotografi širom Republike Srpske, kojima je ovaj zanat često jedini izvor prihoda, našli su se proteklih dana na udaru inspektora koji kontrolišu sve one koji nisu registrovali djelatnost.

Kontrolu je još prošle godine zatražilo Udruženje za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti BiH, koje okuplja fotografe iz RS i FBiH, a koje smatra da na maturama, svadbama i ostalim slavljima nelegalno zarađuje i do 1.000 fotografa.

Dodatna zarada bez poreza

Predsjednik Udruženja za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti BiH Haujrudin Muminović kaže da su zadovoljni saradnjom sa inspektorima u RS-u.

" Iako nam mnogi na teret stavljaju da mi u Udruženju hoćemo monopol i da zato sve ovo radimo, to nije tačno. Ne smeta nam bilo ko ko radi ovaj posao, ali želimo da spriječimo da oni koji već imaju posao vikendom dodatno zarađuju fotografišući, a za to ne plaćaju porez", kazao je Muminović i dodao da u FBiH na tom pitanju još ništa nije urađeno.

Među onima koji su hobi odaučili da pretvore u kakvu- takvu zaradu veliki je broj visokoobrazovanih koji na- kon godina provedenih na bi- rou nisu uspjeli da pronađu posao u struci. Fotografisanje svadbi, rođendana ili krštenja kod rodbine i poznanika postao im je jedini izvor prihoda.

"Tokom ljeta odradim nekoliko svadbi i pokoje krštenje. Nema tu prevelike zarade, ali uspijem bar da platam račune i koliko-toliko dopunim kućni budžet. Zimi posla gotovo i da nema. Rado bih registrovao fotografsku radnju, ali za to nemam novca - kazao je jedan banjalučki fotograf koji nije želio da mu spominjemo ime.

Dodaje da zarada zavisi od broja ljuci koje fotografiše, a kreće se od 300 do 500 KM.

Pod lupom inspektora nedavno se našao i njegov kolega koji je takođe želio da osgane anoniman.

"Inspekcija je našla moj broj preko oglasa koji sam os-tavio na ingernet. Pozvan sam na razgovor i upozoren da ne mogu nastaviti da foto- grafišem ako ne regas- trujem djelatnost, inače ću sljedeći put biti kažnjen novčano", rekao je ovaj fotograf i dodao da nije u mogućnosti da registruje fotografsku radnju, te da će morati da oddoži fotoaparat na neko vrijeme.

U Inspektoratu RS ističu da je s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga fotografisanja republička tržišna inspekcija na osnovu informacija i reklama objavljenih na internet stranicama proteklih dana obavljala pojačan nadzor lica koja nude ove usluge.

"Kontrolisano je oko 40 lica koja su pozvana da se izja- sne na navode iz njihovih ponuda i upoznata sa zakonskim obavezama i načinom legalizacije svoga rada. Do sada je petnaestak njih regulisalo svoj status, a za šest lica izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti, dok je jednom licu izdat prekršajni nalog u vrijednosti od 1.000 maraka", naveli su u Inspektoratu RS.

Dodaju da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti