Francuska gradi nove nuklearne reaktore

10.11.2021. 10:18 / Izvor: Fena
nuklearni reaktori

Vlada planira smanjiti svoj udio nuklearne energije na 50 posto do 2025. kako bi povećala udio obnovljive energije.

 "Francuska će početi da gradi nove nuklearne reaktore kako bi garantovala energetsku nezavisnost", najavio je utorak Emmanuel Macron, predsjednik Francuske. 

On je rekao da će prvi put nakon nekoliko decenija ponovo pokrenuti izgradnju nuklearnih reaktora u njihovoj zemlji i da će nastaviti da razvijaju obnovljive izvore energije, ne otkrivajući detalje o broju ili lokaciji reaktora.  

Kako je kazao, novi reaktori će garantovati energetsku nezavisnost, snabdijevanje električnom energijom i omogućiti Francuskoj da postigne svoje ciljeve, uključujući neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Francuska "crpi" oko 70 posto svoje električne energije iz nuklearnih reaktora. Prema politici energetske tranzicije iz 2015. godine, Vlada planira smanjiti svoj udio nuklearne energije na 50 posto do 2025. kako bi povećala udio obnovljive energije. Zemlja trenutno zaostaje za svojim ciljevima u pogledu obnovljivih izvora energije koje je postavila Evropska unija.

"Ako želimo da plaćamo svoju struju po razumnim cijenama i ne ovisimo o stranim zemljama, moramo i dalje štediti energiju i ulagati u proizvodnju energije bez ugljenika na našem tlu", rekao je Macron.

Francuska trenutno ima 56 operativnih nuklearnih reaktora i jedan evropski reaktor u izgradnji u elektrani Flamanville. Projekat, pokrenut 2007. godine, kasni i vjerovatno će biti završen do 2023. godine.

Macron je u oktobru najavio ulaganja od osam milijardi eura u sektor nuklearne energije. To je treći najveći industrijski sektor u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti