Fructa Trade pokreće proizvodnju u nekadašnjem gigantu Unisu

04.02.2021. 11:36 / Izvor: Glas Srpske
Fructa Trade pokreće proizvodnju u nekadašnjem gigantu Unisu

Ukoliko preduzeće nastavi proizvoditi cijevi, Reljić planira pozvati bivše radnike i ponuditi im posao.

Trgovački lanac Fructa trade iz Dervente otkupio je višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi Unis i po okončanju stečaja planira pokrenuti proizvodnju u nekadašnjem posavskom gigantu.

Prema riječima vlasnika Fructa tradea Duška Reljića, otkupljen je 31 milion KM priznatih potraživanja kompanije Heta.

"Sada smo jedan od daleko najvećih povjerilaca u Unisu. Kada stečajni postupak bude završen i kada uđemo u preduzeće, vidjet ćemo u kakvom je stanju oprema i napraviti dobru analizu da vidimo da li ćemo nastaviti djelatnost kojom se ovo preduzeće ranije bavilo ili ćemo pokrenuti neku drugu proizvodnju", rekao je Reljić za Glas Srpske.

Ukoliko preduzeće nastavi proizvoditi cijevi, Reljić planira pozvati bivše radnike i ponuditi im posao.

"Sve što radimo, radimo u interesu Dervente i naših građana, ovo će značiti nova radna mjesta za našu općinu čime god da se firma bude bavila", poručio je Reljić.

Unis je u stečaju od 17. decembra 2019. godine, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Unisa, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Pokretna imovina Unisa u vrijednosti od 730.667 KM ponuđena je na prodaju kako bi se osigurala sredstva za stečajni postupak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti