Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

FUCZ spremio odgovore: Ko je pisao specifikaciju za neupotrebljive respiratore?

18.05.2020. 12:08 / Izvor: Oslobođenje

Mustafa Kadribegović, rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite, izjavio je za Oslobođenje da će danas do 16 sati biti dostavljeni svi traženi odgovori Federalnoj vladi, ali i Komisiji za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je, podsjetimo, na posljednjoj sjednici razmatrala izvještaj FUCZ-e koji se odnosi na javne nabavke koje su provedene u periodu od proglašenja stanja nesreće 16. marta kao i to kako je FUCZ-e potrošila 23 miliona KM za nabavku opreme u borbi protiv koronavirusa.

"Sve ja znam šta vas interesuje. Odgovorili smo na pitanja i odgovori će biti dostavljeni danas do 16 sati", kratko nam je kazao Kadribegović.

On nije želio precizirati šta je iz FUCZ-e odgovoreno na pitanja o tome ko je pisao specifikaciju za respiratore koje je u BiH iz Kine uvezla firma FH Srebrena malina za koje je kasnije vještačenjem utvrđeno da nisu za upotrebu u bolnicama i za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Također, Kadribegović nam nije odgovorio, a što je bilo i pitanje ministara na sjednici Vlade FBiH, koji su se kriteriji uzimali za odabir firmi Srebrena malina koja je potrošila 10,5 miliona KM za nabavku respiratora i firme Patrio koja je dobila poslove od 2,3 miliona KM.

"To će sve biti predmet odgovora. Nemojte da ja sad u medijima iznosim nešto prije nego što to dođe do Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i do Vlade", kazao je Kadribegović.

Istragu o spornoj nabavci kineskih respiratora vodi Tužilaštvo BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti