Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

FUZIP: U prošloj godini zapečećeno 18 objekata, otkriveno 2.224 radnika "na crno"

21.01.2021. 12:39 / Izvor: Fena

 Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas u Sarajevu da je kriza izazvana pojavom koronavirusa pokazala da je Uprava spremna uspješno odgovoriti na velike izazove i kolektivne prijetnje.

Na godišnjoj konferenciji za medije Ajdinović je rekao da su pandemija koronavirusa i proglašenje stanja nesreće u FBiH preusmjerili njihovo djelovanje prevashodno na suzbijanje virusa, zaštitu zdravlja stanovništva i potrošačkih prava građana, pri čemu nisu smjeli zanemariti ni druge prioritetne poslove iz nadležnosti federalnih inspektorata.

Precizirao je da je u 2020. godini izvršeno 181.918 inspekcijskih nadzora, 6.584 unutrašnje kontrole, 129.767 prekograničnih kontrola, te 45.560 sanitarno-zdravstvenih nadzora na graničnim prijelazima za vrijeme proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH.

Ajdinović je naveo da je broj prekršajnih postupaka koji podrazumijevaju izdavanje prekršajnog naloga iznosio 2.234, da je izdato 1.659 rješenja o otklanjanju nedostataka, 88 rješenja o privremenoj zabrani rada i 18 pečaćenja, podnesene su dvije prijave o počinjenom krivičnom djelu, a evidentirana su 2.224 radnika "na crno".

"Ukupni finansijski efekti iznosili su 15.338.283,12 KM, a vrijednost proizvoda privremeno stavljenih izvan prometa 682.968 KM", podcrtao je Ajdinović.

Dodao je da su u navedenom periodu na graničnim prijelazima izdata 2.533 fitocertifikata, kao i pet rješenja o zabrani uvoza.

Ajdinović je naglasio da broj radnih mjesta predviđenih pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji iznosi 298 izvršilaca, od čega 223 inspektora, a ukupno zaposlenih imaju 162 ili 54,3 posto od broja predviđenog sistematizacijom.

Objasnio je da u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nedostaje značajan broj izvršitelja, naročito rukovodećih državnih službenika - pomoćnika i glavnih federalnih inspektora, potom federalnih inspektora, jer su budžetski sredstva limitirana na 172 zaposlenika.

Zahvalio je glavnim inspektorima Uprave koji su zajedno sa svojim inspektorima, uz podršku zaposlenih u sjedištu Uprave, uspjeli nadmašiti sve redovne okvire rada i svojim angažmanom u prošloj, teškoj i turbulentnoj, godini realizirati ciljeve i zadatke koji nisu poznati svakodnevnoj praksi i tipičnom djelovanju organa uprave.

"Također, zahvaljujemo građanima i medijima na kontinuiranom praćenju naših aktivnosti i interesu za naš rad, kao i prepoznavanju društvenog i ekonomskog značaja inspekcijskih organa uopće", poručio je Ajdinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti