FZ MIO/PIO: Nijedan fening se nije trošio neplanski, uskladiti Zakon o doprinosima i Zakon o MIO/PIO

04.10.2021. 12:28 / Izvor: Akta.ba
FZ MIO/PIO: Nijedan fening se nije trošio neplanski, uskladiti Zakon o doprinosima i Zakon o MIO/PIO

Delegat Žuljević optužio FZ MIO/PIO da troše neplanski prihode od doprinosa po osnovu ugovora o djelu.

Delegat Doma naroda Aner Žuljević je, govoreći o manjkavosti Zakona o doprinosima I Zakona o MIO/PIO, između ostalog rekao da  su "za pet godina građani Federacije BiH ostvarili dohodak veći od 722 miliona KM po osnovu ugovora o djelu na koji im je obračunat doprinos za PIO, ali on neće ući u njihov obračun penzije". 

"Imamo neustavnu otimačinu doprinosa, jer fond PIO/MIO neplanski troši prihode od doprinosa po osnovu ugovora o djelu", smatra poslanik u federalnom Domu naroda Aner Žuljević

Tragom ove tvrdnje, kontaktirali smo Federalni zavod PIO/MIO gdje su nam kazali da se svi prihodi Federalnog zavoda, pa tako i prihodi od doprinosa na ugovorene naknade, raspoređuju se u skladu s Finansijskim planom Federalnog zavoda.

"Nijedan fening prihoda Federalni zavod ne troši neplanski. Osnovni rashod Federalnog zavoda je isplata mirovina i ona predstavlja 98,5 posto ukupnih rashoda Federalnog zavoda. Pojednostavljeno rečeno, prihodi od doprinosa na ugovorene naknade također se, kao i prihodi od doprinosa na plaće i iz plaće, koriste za isplatu mirovina. Problematika o kojoj je govorio zastupnik Žuljević, nije u nadležnosti Federalnog zavoda. Naime, da bi osiguranici na osnovu uplaćenih doprinosi po ugovorenim naknadama mogli ostvarivati prava iz mirovinsko i invalidskog osiguranja, a što im je Zakonom o MIO/PIO pretpostavljena mogućnost, potrebno je uskladiti odredbe Zakona o doprinosima I Zakona o MIO/PIO. Donošenje zakonskih odredbi, kao i njihova izmjena, nadležnost je Parlamenta", rekao je za Aktu Tomislav Kvesić, iz Ureda za odnose s javnošću ovog Zavoda. 

Žuljević je, između ostalog, još rekao da doprinos za PIO pripada osiguraniku i sva naplaćena sredstva po tom osnovu treba da ulaze u osnov za obračun penzije što kod nas nije slučaj.

"Osiguranici se kod obračuna penzija oštećuju iako je zakon o PIO vrlo jasno u članu 46. stav 3 propisao šta sve ulazi kao osnovica. Nažalost u odgovoru na moje pitanje vezano za navedenu problematiku stigao je birokratski odgovor u kojem se PIO neosnovano poziva na poreske evidencije iz člana 8. zakona o jedinstvenom registru doprinosa, te član 101. zakona o PIO koji definiše matične evidencije kao način utvrđivanja obračunskih činjenica", dodao je. 

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti