FZZ: Upravni odbor usvojio program rada za 2012. godinu

27.10.2011. 13:06 / Izvor: eKapija.ba
FZZ: Upravni odbor usvojio program rada za 2012. godinu

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje na jučer održanoj sjednici usvojio je Program rada te ustanove za 2012. godinu.

U skladu s Akcionim planom zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2010.-2013. godina, aktivnosti Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2012. godini će, između ostalog, biti usmjerene na nastavak realizacije programa zapošljavanja i samozapošljavanja teško zapošljivih grupa nezaposlenih iz prethodne godine, kao i na implementiranje novih programa zapošljavanja i osposobljavanja nezaposlenih.

Tako je u narednoj godini, između ostalog, predviđena realizacija programa zapošljavanja i samozapošljavanja mladih bez radnog iskustva, žena, povratnika, te pripadnika romske populacije.

Osim toga, planirana je i realizacija programa "Mladi poduzetnik“ za mlade dobi do 30 godina, dok će u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Federalni zavod za zapošljavanje 10 posto od sredstava predviđenih za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja uplatiti u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Posebna pažnja bit će posvećena profesionalnoj orijentaciji kroz podizanje nivoa svijesti o važnosti izbora zanimanja, dok će kao nova aktivnost javnih službi za zapošljavanje biti uvedena obuka iz poduzetništva za nezaposlene osobe, što pored projekta "Uspjet ću!“, koji će također biti nastavljen u narednoj godini, spada u programe pripreme za zapošljavanje.

U okviru centara za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO), koji su ove godine u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) uspostavljeni u sklopu kantonalnih službi za zapošljavanje, predviđeno je da u 2012. godini oko 2.000 mladih osoba prođe obuku iz oblasti informatike, stranih jezika i poduzetništva.

Kroz Program zapošljavanja mladih u BiH (YEP), koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a realizira njemačka konsultantska firma GOPA u saradnji s javnim službama za zapošljavanje, predviđeno je otvaranje deset klubova za traženje posla na prostoru cijele Federacije BiH.

Kada je riječ o osiguranju materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih, Federalni zavod za zapošljavanje je, kao i prethodnih godina, predvidio značajna finansijska sredstva za realizaciju Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostali ili ostaju bez posla, kao i za osiguranje nedostajućih sredstava kantonalnim službama za isplatu novčanih naknada za vrijeme nezaposlenosti, zdravstvenog, te penzijskog i invalidskog osiguranja.

Usvojeni Program rada bit će, posredstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, dostavljen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine radi davanja saglasnosti, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti