Gana prva država kojoj su isporučene vakcine preko COVAX-a

24.02.2021. 12:29 / Izvor: Agencije
Gana prva država kojoj su isporučene vakcine preko COVAX-a

Preko globalnog mehanizma za razmjenu vakcina Svjetske zdravstvene organizacije WHO COVAX danas su isporučene prve vakcine protiv COVID-a 19.

Preko globalnog mehanizma za razmjenu vakcina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) COVAX danas su isporučene prve vakcine protiv COVID-a 19.

Avion sa 600.000 vakcina AstraZenece i Univerziteta Oxford, koje je proizveo Institut Serum u Indiji sletio je u glavni grad Gane, Accru, naveli su u zajedničkom saopštenju WHO i Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), piše Reuters, prenosi Tanjug.

Zdravstveni radnici prioritet

Vakcinacijom će prioritetno biti obuhvaćeni zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe protiv COVID-a 19 i oni koji su visoko rizični, navedeno je u planu koji su u petak predstavili zdravstveni službenici Gane.

"Ovo je značajan trenutak, jer je dolazak vakcina protiv COVID-a 19 u Ganu od presudnog značaja za okončanje pandemije", naveli su Anne-Claire Dufay iz UNICEF-a u Gani i predstavnik WHO-a u Gani Francis Kasolo.

Ovih 600.000 COVAX vakcina dio su početne tranše isporuka … koje predstavljaju dio prvog vala vakcina protiv COVID-a 19 koje su krenule u nekoliko zemalja sa malim ili osrednjim prihodima, naveli su oni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti